Odpuščanje z visokimi odpravninami

Žalostna zgodba oziroma reševanje JKP Loga se nadaljuje z odpuščanjem in razprodajo premoženja po tem. S prvim junijem je delo izgubilo pet zaposlenih v podjetju JKP Log, višina odpravnin pa znaša več kot 100 tisoč evrov.

JKP Logu klofuta z Raven

Kot smo na portalu e-Koroška že večkrat pisali, se je žalostna zgodba skupnega komunalnega podjetja Mežiške doline začela z izstopom občine Ravne na Koroškem in ustanovitve novega komunalnega podjetja JKP Ravne. Občina Ravne na Koroškem je imela v JKP Log večinski delež realizacije in je ustvarjala do 75 odstotkov vseh tržnih prihodkov podjetja. S tem so prvega februarja letošnjega leta sprožili nekakšen domino efekt, saj se na pot ustanavljanja lastnega komunalnega podjetja podala tudi Občina Prevalje, Občina Mežica pa je kot ena od ustanoviteljic izstopila iz skupnega podjetja.

Zaradi zmanjšanega obsega dela prodajajo tudi premičnine in nepremičnine, ki so postale nepotrebne. Z javno dražbo se prodajajo stanovanja, poslovni prostori, razna druga zemljišča, stroji, orodja, razni materiali in podobno. Skupna vrednost vseh enajstih nepremičnin, ki so se znašle na spisku za odprodajo, znaša okoli 200 tisoč evrov, če pa podjetju uspe prodati vse, kar je postalo nepotrebna lastnina, si lahko zagotovijo sredstva v višini blizu polovice milijona evrov.

Visoke plače, visoke odpravnine

Z reorganizacijo in zmanjšanjem obsega dela je bilo s prvim junijem odpuščenih pet ljudi; s tem se je število zaposlenih zmanjšalo na 43. Občinski svetnik Zlatko Halilovič je na zadnji seji občinskega sveta Občine Ravne na Koroškem vodstvu JKP Loga postavil vprašanje, koliko denarja je namenjenega odškodninam in koliko je zaposlenih z individualno pogodbo v JKP Logu, ker naj bi imeli določeni zaposleni izjemno visoke plače. Direktorica Marjetica Tasič Bukovec je odgovorila, da višina odpravnin znaša 116.354,82 evra. Pojasnila je, da so odpravnine visoke, »saj znašajo po kolektivni pogodbi za komunalne dejavnosti 10-kratnik plače in gre za zaposlene, ki so bili v podjetju zaposleni 30 in več let«. Na vprašanje o individualnih pogodbah pa odgovori, da so bile v JKP Log »štiri individualne pogodbe, in sicer so jo imeli direktor, nato pa še do pred treh let vodja financ, vodja splošnega sektorja ter vodja tehničnih služb. V enem primeru je šlo za izjemno visoko plačo, vendar posameznik v tem primeru ni dobil tolikšne odpravnine, temveč je omenjena višina bremenila podjetje JKP LOG, saj mora pri višjih odpravninah podjetje plačati še davek«, je še zapisano v odgovorih strokovnih na vprašanja in pobude, podane na 21. seji občinskega sveta Občine Ravne na Koroškem.

Že pred meseci smo v uredništvo prejeli informacijo in dokumente, da se je v JKP Log že začelo odpuščanje, v tem konkretnem primeru pa celo z napako v postopku. Več o tem primeru si lahko preberete na sledeči povezavi: Odpuščanje v JKP Log se začenja, tudi z napako v postopku

JP