Odpuščanje v JKP Log se začenja, tudi z napako v postopku

V komunalnem podjetju JKP Log je vedno kaj novega. Občine kot ustanoviteljice zapuščajo podjetje, ustanavljajo se nova komunalna podjetja, pred dnevi smo pisali, da so v  JKP Logu začeli s prodajo premičnin in nepremičnin, ki zaradi vedno manjšega obsega dela postajajo nepotrebno breme. Toda kriza tega nekoč skupnega komunalnega podjetja bo zelo hudo zarezala tudi med zaposlene, seveda tiste, ki v novem ravenskem komunalnem podjetju ne bodo dobili dela.

Kot smo na portalu e-Koroška že nekajkrat poročali, je občina Ravne na Koroškem sprožila »domino efekt«. Z večinskim deležem realizacije in s tremi četrtinami vseh tržnih prihodkov so Ravne z odvzemom komunalnih dejavnosti iz JKP Loga in ustanovitvijo lastnega podjetja JKP Ravne na Koroškem močno ohromile skupno podjetje. Ravenčanom pa so s prenosom dela dejavnosti sledili še v Mežici, kjer sicer imajo lastno komunalno podjetje že dlje časa, na pot samostojnega podjetja se počasi podajajo tudi na Prevaljah. Tako so v podjetju JKP Log ponudili v prodajo nepotrebne premičnine in nepremičnine, ki imajo skupno prodajno vrednost več sto tisoč evrov. Prav tako pa se v Logu pojavlja tudi višek zaposlenih.

Primer odpuščanja v JKP Log – prikrajšani bodo delavci

Odpuščanje v JKP Logu se je že začelo, seveda na najnižji ravni podjetja, pri delavcih v neposredni proizvodnji. Precej zbode primer delavca (katerega ime hranimo v uredništvu), ki že deseto leto opravlja delo pri JKP Log za minimalno plačo, in je zadnji dan v mesecu marcu prejel dokumente za odpoved. Odpovedi delovnih razmerij iz poslovnih razlogov so seveda logične poteze za podjetje v stanju, v kakršnem je trenutno JKP Log, so se pa pri tem primeru pojavile nepravilnosti v postopku odpovedi.

Delavcu, ki mu že tako ali tako pripada zelo skromna plača, so v odpovednih dokumentih napačno navedli delovno dobo. Na dokument o redni odpovedi iz poslovnih razlogov so delavcu obračunali odpravnino za 9 let dela pri podjetju, čeprav delavcu teče že deseto leto zaposlitve pri JKP Log. Odpravnina za 10 let dela je namreč višja od te za 9 let, kar se še posebej pozna pri človeku, ki se skozi mesec prebija z minimalnimi dohodki.

Vodstvu JKP Loga očitajo tudi, da taistega zaposlenega niso predčasno obvestili o nameravani odpovedi pogodbe. Zaposleni je torej vabilo na razgovor o odpovedi prejel, in sicer z datumom za nazaj, na isti dan, ko je prejel odpovedne dokumente.

O teh nepravilnostih in o primeru smo povprašali vodstvo JKP Loga, pri katerem odgovarjajo, da je prišlo do napake in da ni bilo kakšnega namernega oškodovanja zaposlenega.  Kot še dodajajo, je primer še v postopku reševanja, omenjeni delavec pa še vedno ima zaposlitev.

Pravno pravilno, moralno sporno?

Tako bodo z odpuščanjem kratko potegnili ljudje, ki že sicer nimajo dosti; tisti, ki so že doslej bili na dobrih položajih, pa so si večinoma že zagotovili novo delo. Omenjenemu delavcu grozi odpoved 3 leta pred upokojitvijo – leta 2020 bo namreč izpolnil pogoje za upokojitev. Že tako ali tako je na Koroškem pereč problem zaposlovanje starejše delovne sile (to so zaposleni, starejši od 55 let), saj je zaposljivost še slabša v primerjavi z državnim povprečjem.

Kakor koli obrnemo, dejstvo je, da z novo organiziranostjo komunalne službe v Mežiški dolini ne bo dela za vse, ki so bili zaposleni v JKP Log.  Kar nekaj se jih bo znašlo na uradu za delo.

JP