Od jutri naprej zaprt mejni prehod Holmec

Avstrijske oblasti za zajezitev širjenja epidemije virusa covid-19 zapirajo mejne prehode po vsej državi. Od jutri naprej bo do nadaljnjega zaprt tudi mejni prehod Holmec, prehod meje bo možen preko mejnega prehoda Vič.

Avstrija jutri, 1. aprila, zapira mednarodni mejni prehod Holmec za ves promet. Nova obmejna pravila, ki so jih Avstrijci nedavno sprejeli, vključujejo tudi zaprtje mejnih prehodov z majhno frekvenco, kamor spada tudi Holmec. Zaprtje stopi v veljavo ob polnoči, mejni prehod pa bo zaprt do nadaljnjega. Vstop in izstop iz države bo možen na mejnem prehodu Vič.

Tako mejnih prehod Vič kot Radelj zaenkrat ostajata odprta, a ne neprekinjeno – prestop meje je možen le med 5. in 23. uro.

V Sloveniji pa je z včerajšnjim dnem v veljavo stopil odlok o omejenem gibanju izven občine stalnega oziroma začasnega prebivališča. Vlada skuša z ukrepom omejiti predvsem nenujno in nepotrebno gibanje v državi, kot so denimo izleti na Obalo ali sprehajanje ob Blejskem jezeru. Prepovedali so tudi zbiranje več ljudi na javnih mestih, ponekod pa je dostop do javnih površin v celoti omejen. Odlok določa tudi izjeme, kot so pot na delovno mesto v drugo občino, nega družinskih članov v drugi občini in podobno.