Obrat za čiščenje zemlje brez negativnih vplivov na okolje

Podjetje Enivt in Arhel zagotavljata, da obrat za čiščenje s toksičnimi kovinami onesnažene zemlje na Prevaljah ne bo imel negativnih vplivov na okolje. Težave pri zagonu obrata povzročata Občina Ravne na Koroškem in civilna sfera.

Okoliški prebivalci o projektu niso bili dovolj informirani

Kot smo na portalu e-Koroška že poročali, so demonstracijskemu obratu za čiščenje s težkimi kovinami onesnažene zemlje, ki je bil postavljen v okviru evropskega projekta Life Resoil, nasprotovali okoliški prebivalci. Civilni odbor na Ravnah na Koroškem in okoliški prebivalci so se spraševali, koliko lahko obrat negativno vpliva na okolje in življenje prebivalcev v neposredni bližini obrata, izvajalcem so očitali tudi neinformiranost.

Ob takratnih pomislekih in očitkih okoliških prebivalcev o posledicah, ki bi jih obrat pustil na okolju, smo za mnenje povprašali Nacionalni inštitut za javno zdravje, Območno enoto Ravne na Koroškem. Čiščenje toksičnih elementov iz zemlje je po njihovem mnenju smiselno, pri negativnih vplivih pa je pomembno, kako jih vrednotimo in dojemamo; nekatera tveganja ljudje sprejmejo lažje kot druga, je za portal e-Koroška pojasnil Matej Ivartnik.

Zagotavljajo zgolj pozitivne posledice

Marko Gerl, direktor podjetja Arhel, govori o obratu kot edini inovativni tehnologiji, ki omogoča odstranjevanje svinca in preostalih toksičnih kovin iz zemlje. Čiščenje zemlji vrne uporabnost za sajenje in poznejše uživanje vrtnin. »Ob delovanju pri največji možni zmogljivosti bo dnevna poraba surovin za predelavo 18 litrov žveplene kisline, 42 kg apna, 24 kg papirnih kosmičev in 30 kg EDTA (EDTA ali etilendiamintetraocetna kislina je kelatni ligand, ki veže kovinske ione), pri čemer v obliki suhe pogače dnevno iz tal odstranimo največ 6 kg svinca, kar predstavlja količino svinca v enem akumulatorju. V času trajanja evropskega projekta bomo zainteresiranim občinam in prebivalcem Mežiške doline zemljino očistili brezplačno. Demonstracijski objekt je zgrajen, infrastrukturno in tehnološko opremljen in funkcionalen, vendar še ne deluje,« so zapisali v izjavi za javnost po novinarski konferenci.

Tako kot Gerl tudi sodna izvedenka, ki je na pobudo Občine Prevalje oblikovala mnenje, zagotavljata, da obrat ne bo imel negativnih vplivov na okolje. Ob tem pa je Gerl dejal, da so bili protesti okoliških prebivalcev odraz nezadostne informiranosti o delovanju samega obrata.

Občina Ravne na Koroškem podaljšuje postopke

Kot poroča Večer, je upravno sodišče ugodilo pritožbi Občine Ravne na Koroškem, ki se je pritožila, ko ji ARSO ni priznal statusa udeleženca pri postopkih izdaje okoljevarstvenega dovoljenja. Obrat bo namreč priključen na javno komunalno omrežje, ki je v lasti Občine Ravne, zato je sodišče postopke vrnilo na začetek, v ponovno odločanje.

NK