Novo šolsko leto na Koroškem z bogatejšo ponudbo srednješolskih programov

Šolski center na Koroškem z novim šolskim letom prvič uvaja srednješolski program farmacevtski tehnik. Zanimanje za program med dijaki je veliko, vseh 30 vpisnih mest je zapolnjenih.

Nezadržno se bliža 1. september. Dan, ko se osnovnošolci in dijaki zopet podajo v šolske klopi. Novopečeni koroški dijaki, ki so se letošnje šolsko leto vpisovali v srednje šole, pa so imeli bogatejšo izbiro programov kot leta poprej.

Šolski center Ravne skupaj s podjetjem Lek v prihajajočem šolskem letu prvič uvaja program farmacevtskega tehnika. Naložba v novo tovarno širokospektralnega antibiotika na Prevaljah kliče tudi po dodatnih, strokovno usposobljenih kadrov, zaradi česar bodo na Koroškem čez nekaj let potrebovali več farmacevtov in farmacevtskih tehnikov. Mladim Korošcem bodo ponudili možnost, da svoje znanje uporabljajo na Koroškem in ne v drugih slovenskih regijah, kjer so zaposlitvene možnosti mnogo boljše.

V letu 2016 so na Prevaljah zaposlovali več kot 240 ljudi, naložba v novo tovarno pa bo omogočila nadaljnji razvoj lokacije in zaposlovanje, sporoča Katarina Klemenc, direktorica korporativnega komuniciranja. Z zagonom novega obrata v letu 2020 bo na voljo 140 novih delovnih mest. »Gre predvsem za delovna mesta z visoko dodano vrednostjo s poudarkom na zaposlovanju kadrov iz lokalnega okolja. Lokacija Prevalje že danes zaposluje predvsem prebivalce iz lokalnega okolja, kjer je brezposelnost sicer zelo pereč problem. Več kot 90 odstotkov zaposlenih na lokaciji Prevalje prihaja iz občin Mežiške in Zgornje Dravske doline,« pravi Klemenčeva.

S tem, ko odpirajo nov srednješolski program, pa ciljajo na dolgoročno zaposlovanje v celotni regiji. Čeprav bodo kader potrebovali že leta 2020, bo program farmacevtskega tehnika s prvimi maturanti postregel šele leta 2022. A skrbi za delovna mesta ni. »Če želimo, da mladi ostanejo v regiji, jim je treba zagotoviti tudi varno in stimulativno zaposlitev. Dolgoročna strategija zaposlovanja in zagotavljanja kadrov predvideva pravočasen razvoj novih iskalcev zaposlitev,« še dodaja Klemenčeva.

NK