Novartis še ostaja na Prevaljah

Farmacevtski velikan Novartis je ponovno podaljšal proizvodnjo antibiotikov na Prevaljah, tokrat za pol leta glede na prejšnje napovedi, kar pomeni do konca septembra 2022. Lahko pa se zgodi, da bo prišlo še do kakšnega podaljšanja, saj naši viri pravijo, da je Novartis spoznal, da njihov obrat v Kundlu v Avstriji še ni kos tako kakovostni proizvodnji širokospektralnega antibiotika, kot so to sposobni narediti na Prevaljah.

Po prvih načrtih so v Lekovi tovarni nameravali zaključiti s proizvodnjo do konca marca prihodnjega leta, ta paradni izdelek Leka pa so začeli proizvajati leta 1988 in ga izvažajo na okoli 60 trgov po svetu. Pred kakšnima dvema desetletjema, preden je bil Lek prodan Novartisu, so s tem izdelkom prišli tudi na zahteven ameriški trg.

Med Lekovimi delavci na Koroškem so še pogoste razprave, ali je bila smotrna prodaja Leka tujemu partnerju, posebej v luči sedanje ukinitve te proizvodnje in dejstva, da farmacevtska družba Krka, ki je v domači lasti, doseg vsa ta leta izjemno dobre rezultate in v Sloveniji obrate odpirajo, ne zapirajo.

Hkrati pa del lokacije Leka na Prevaljah čaka na prehod iz penicilinske proizvodnje v polje  akumulatorske industrije. Kot smo že poročali, bo v nedokončani proizvodni stavbi Leka prihodnje leto družba TAB Mežica zagnala proizvodnjo litij-ionskih celic.

V mežiškem Tabu so sredi letošnjega leta napovedali, da bodo predvidoma do spomladi 2022 na Prevaljah v novi družbi Tab-Haidi zagnali proizvodnjo litij-ionskih celic. Ta naložba je ocenjena na okoli 100 milijonov evrov, po prvotnih načrtih pa predvideva 300 zaposlitev, v začetku letošnjega leta pa je bilo v prevaljskem Leku še vedno zaposlenih okoli 340 delavcev.