Nova »Magna« na Koroškem: država zaradi Turkov spreminjala pravila igre?

Morebitni novi lastniki propadlega podjetja Lesna TIP so skupaj z ministrom Dejanom Židanom obiskali lokacijo v Otiškem Vrhu, Koroška se veseli možnosti, da bo lesnopredelovalna industrija, ki je bila nekoč glavni zaposlovalec v regiji, ponovno oživela. Ob tem pa se porajajo vprašanja, ali je država v prid turškim investitorjem spremenila pravila igre na lesnopredelovalnem trgu.

Se lahko Lesna s pomočjo novih Turkov ponovno prebudi?

Lesna Tovarna ivernih plošč in lesna industrija nasploh je na Koroškem pred približno dvema letoma izdihnila še zadnji zrak, ki ga je po SRD-ovem in Preventovem ropanju s turškim lastnikom, podjetjem Miador, zelo plitko vdihovala. Čeprav je Koroška ena izmed najbolj gozdnatih pokrajin, je zaradi prevelikih osebnih finančnih interesov slovenske politike in koroškega gospodarstva regija ostala brez industrije, ki je nekoč zaposlovala več kot dva tisoč ljudi po vseh treh dolinah.

Kot kaže danes, je povsem možen scenarij, kjer Lesna TIP vstane iz tajkunske krste pohlepa in z ljubljanskim podjetjem Yildiz Entegre Adria, ki je del turškega koncerna Yildizlar Yatirim Holding, ponovno oživi. Turška multinacionalka, ki v Turčiji in Romuniji zaposluje več tisoč ljudi, je najprej od družbe Heta kupila stiskalnico za dva milijona evrov, danes pa so s 7,5 milijona evrov najboljši ponudniki odkupa poslovnega deleža Lesne TIP, ki je v stečajnem postopku. Več kot 30-milijonska vlaganja v podjetje bi lahko do leta 2020 zaposlila tudi do 500 ljudi. Minuli ponedeljek so si morebitni bodoči lastniki skupaj s kmetijskim ministrom Dejanom Židanom ogledali Lesno in govorili o njeni prihodnosti.

Turška investicija na prvi pogled nedolžna …

Že leta 2011 je v propadlo Lesno, ki je bila v lasti Prevent Globala, za 2,7 milijona evrov vstopilo turško podjetje – Miador. V času, ko je Miador Lesno prevzel od Preventa, so se v javnosti pojavljala vprašanja, ali se za turškim podjetjem skrivata avstrijska lesnopredelovalna giganta Egger in Kronospan, ki imata močno duopolno vlogo na evropskem trgu ivernih plošč in zaradi prevelikega pokrivanja trga nista imela možnosti tekmovati za nakup Lesne od propadlega Preventa. Po dokončnem propadu, ki ga je Miador po več letih životarjenja dočakal lani, so se špekulacije v medijskem prostoru ponovno pojavile. V Lesno danes ponovno vstopajo Turki, ki imajo, kot sami zagotavljajo, dobre namere za oživitev lesnopredelovalne industrije na Koroškem, v povezavi s to pa bi lahko zaživele še druge industrije. Tako kot pri lastništvu Miadorja pa se tudi morebitnih novih lastnikih pojavljajo vprašanja o dogovarjanjih v ozadju, in sicer med Yildizlar Entegre Adria in slovensko vlado – v njihovo korist spreminja pravila javnega naročanja, ko gre za dobavo lesa od podjetja SiDG.

Po poročanju Dnevnika pa je za turški nakup Lesne »zaslužna« tudi država. V prid podjetju Yildiz Entegre Adria je vlada spremenila pravila o prodaji lesa iz državnih gozdov, ki so bila stara le tri mesece. Prvotna pravila so določala, da se dolgoročne pogodbe o dobavi lesa sklepajo na podlagi javnih razpisov, ko pa so Turki k Lesni pristopili z resnimi namerami, pa so pravilo spremenili na način, da lahko zasebnik od SiDG pridobi do 35 odstotkov njegovih potreb po surovinah mimo javnega razpisa. Ob tem je Dnevnik državne mahinacije s Turki primerjal z zgodbo Magne, kjer je država prav tako v prid zasebni multinacionalki prestavljala meje zakona. Državni zbor je namreč sprejel zakon, s katerim državi omogoča razlastitev tistih lastnikov zemljišč, ki ga Magni ne bi želeli prodati. Minister Dejan Židan je ob obisku proizvodnje v Otiškem Vrhu dejal, da je ministrstvo skupaj s SiDG vložilo velike napore za sklenitev posla s Turki, kmetijski minister je morebitne nove lastnike obiskal tudi v Carigradu. Ali je kmetijski minister morebitnim novim turškim lastnikom obljubil tudi pogoje, ki omejujejo konkurenco na trgu, pa ni znano.