Notranje meje se zapirajo, ker so zunanje slabo varovane

Meje med evropskimi državami se vedno bolj zapirajo, Avstrija na mejah z Italijo in Slovenijo izvaja vedno večje represivne ukrepe, občutimo jih tudi na koroških mejnih prehodih. Na avstrijskem Koroškem je policija z akcijo proti nezakonitim migracijam odkrila migrante in tihotapce.

Slovenija neučinkovito varuje zunanjo mejo schengena

Evropska unija se seveda ne strinja z ukrepi posameznih držav članic, da izvajajo vedno večje restriktivne ukrepe na mejnih prehodih z drugimi državami članicami unije. Avstrija vedno bolj poostruje ukrepe na mejnih prehodih na jugu, natančneje na mejah s Slovenijo in Italijo. Schengen je bil uveden prav zato, da bi lahko prebivalci držav članic prosto potovali iz države v državo, danes pa brez dokazovanja identitete, tako kot pred desetimi leti, ne moremo prečkati meje.

Tudi evropska poslanka Romana Tomc je spregovorila o problemu nadzora na mejnih prehodih: »Namen vzpostavitve schengenskega območja je prost prehod med državami članicami. Ena izmed temeljnih pravic državljanov Unije je prav svoboda gibanja, brez katere si danes težko predstavljamo potovanje znotraj EU. Naloga mejnih držav članic schengenskega območja je, da zagotovijo dobro varovanje zunanjih meja, v nasprotnem primeru schengen zgubi svoj smisel.« Slovenska in hrvaška vlada očitno nista bili dovolj pripravljeni na nadzor zunanje schengenske meje, kar je posledično pripeljalo do avstrijskega nezaupanja slovenskim varnostnim ukrepom in poostritve nadzora, kar se občuti tudi na Koroškem.

Na koroških mejnih prehodih Avstrija postopoma poostruje nadzor, najprej z vojsko, danes mejne prehode, tako kot pred desetimi leti, varuje policija. S korakom nazaj v prejšnje desetletje avstrijska policija s 24-urnim nadzorom straži Holmec in Vič, na preostalih manjših mejnih prehodih pa samo ob določenem času. Poostren nadzor pa se Avstrijcem obrestuje, saj očitno slovenske oblasti neučinkovito nadzorujejo zunanjo schengensko mejo. Pred nekaj dnevi je namreč policija avstrijske Koroške odkrila in aretirala več nezakonitih prestopnikov avstrijskih mej; kje so prestopili mejo, sicer ni znano, prijeli pa so jih na avstrijskem Koroškem

Migranti v Beljaku

Kot poroča STA, se je akcija policije avstrijske Koroške proti nezakonitim migracijam izplačala. Na železniški postaji v Beljaku so namreč odkrili tri osebe pakistanskega, afganistanskega in gambijskega porekla, ki so nezakonito prečkale mejo. Preko katerega mejnega prehoda so vstopili v državo, ni znano, je pa velika verjetnost, da so prišli preko Slovenije, ki njihovega nezakonitega prečkanja ni odkrila. Poleg tega so na avstrijskem Koroškem odkrili še dva tihotapca iz Gane in Tanzanije, ki sta hotela preko meje pretihotapiti dva državljana Gambije.

Policija avstrijske Koroške se je že pred meseci pripravljala na različne scenarije prihoda migrantov. Do letošnjega leta policija s takšnimi primeri še ni imela opravka, to pa je tako za avstrijske kot za slovenske oblasti, predvsem pa na dokaj mirnem Koroškem, nekaj povsem novega.

JP