‘Nikoli ne bom pozabil svojih soigralcev v Korotanu’

Sami Dobreva je starejšim ljubiteljem nogometa v Sloveniji in na Koroškem dobro poznan. O njegovi veličini ni treba izgubljati odvečnih besed, vseeno pa ga je treba mlajšim generacijam nekoliko predstaviti. Gre za igralca, brez katerega bi se Korotan zelo težko uvrstil v prvo ligo. Prav tako je med najzaslužnejšimi, da je Korotan v sezoni 1994/95 obdržal status prvoligaša brez dodatnih kvalifikacij. S svojimi igrami, odnosom na igrišču, poštenostjo in skromnostjo je bil ljubitelj navijačev Korotana, Karantanskih knezov. Korošci smo ga vzeli za svojega, v tistih časih je bil zelo popularen. Pred več kot dvajsetimi leti je zapustil Koroško, sedaj živi v Angliji. Pred dvema letoma je po dolgem času znova obiskal Koroško, prišel je na 50-letnico nekdanjega soigralca Romana Pleseca. 

 

E-Koroška: Kdaj ste prišli v Korotan, kdo vas je pripeljal v klub?

Dobreva: V Korotan sem prišel leta 1993. Najzaslužnejši za moj prihod v Korotan so bili Matej Čuješ, Vlado Petrič in Drago Kos.

E-Koroška: Kje ste igrali pred prihodom v Korotan?

Dobreva: Najbolj bi izpostavil GOŠK-Jug iz Dubrovnika, v takratni drugi jugoslovanski ligi. Potem sem šest mesecev igral v Avstriji, nato pa sem prišel v Korotan.

E-Koroška: V sezoni 1993/94 se je Korotan uvrstil v prvo ligo. Kako se spominjate odločilne tekme na Prevaljah proti Nafte, ki se je končala z 0:0, kar je bilo Korotanu dovolj za napredovanje?

Dobreva: Te tekme ne bom nikoli pozabil. Zadnjih deset minut tekme sem poskušal čim bolj dolgo zadrževati žogo ob zastavici za kot, da slučajno ne dobimo gola v zadnjih minutah. Bal sem se tudi, ta zapravimo to veliko priložnost, ki se nam je ponudila, da se uvrstimo v prvo ligo.

E-Koroška: V sezoni 1994/95 ste bili z dvanajstimi zadetki najboljši strelec Korotana. Na zadnji, odločilni tekmi za obstanek v ligi v na štadionu ŽAK-a proti Ljubljani ste v zadnji minuti tekme dali odločilni gol za zmago z 2:1. Kaj bi povedali o tem golu?

Dobreva: Če po pravici povem, dva dni nisem vedel, s katero nogo sem dal ta gol proti Ljubljani. No, dal sem ga z levo nogo. Sem pa srečen, da sem bil v tisti sezoni najboljši strelec ekipe. Seveda so mi pri tem zelo pomagali soigralci.

E-Koroška: Naslednjo sezono ste v Ljudskem vrtu pri zmagi Korotana proti Mariboru 2:1 obakrat zadeli. Kako se spominjate te prve zmage Korotana proti Mariboru?

Dobreva: Ko danes pogledam nazaj, sem seveda presrečen, da sem proti Mariboru v Ljudskem vrtu dal dva gola. To je uspelo le malo komu.

E-Koroška: Vaš nogometni čevelj, s katerim ste dali gol v Ljubljani, so dali v klubsko vitrino. Samo nekaj mesecev zatem pa ste morali klub zapustiti. Kaj se je zgodilo?

E-Koroška: Dva kroga po zmagi v Mariboru smo igrali v Izoli (tekma se je končala z 1:0 za Izolo op.p.). Zgrešil sem enajstmetrovko, zadel sem prečko. Takratni trener Korotana Žeželj je rekel, da nisem hotel dati gola, ker je predsednik Izole po rodu Albanec. Nisem mogel verjeti, da je takrat uprava kluba dala podporo trenerju in ne meni. To je bil zame velik šok. Pri tem bi poudaril, da ni šlo za vse ljudi iz uprave kluba.

E-Koroška: Potem ste še nekaj časa igrali na Koroškem. Kam vas je kasneje vodila življenjska pot?

Dobreva: Na Koroškem sem še nekaj časa igral za Dravograd in Peco. Potem sem se vrnil domov na Kosovo. Tam se je potem se je začela vojna, zato sem pobegnil v Anglijo.

E-Koroška: Po več kot dvajsetih letih ste februarja 2020 znova obiskali Koroško. Kako ste se počutili?

Dobreva: Po triindvajsetih letih sem znova prišel na Koroško. Tega srečanja ne bom nikoli pozabil. Povabila me je Anja Plesec, njen oče in moj bivši soigralec Roman je praznoval petdesetletnico. Zelo rad imam Koroško in Korošce.

E-Koroška: Ali morda še spremljate ekipo Korotana?

Dobreva: Vem, da Korotan sedaj igra v tretji ligi. Želim, da se kmalu vrne v drugo ligo.

E-Koroška: Kdaj vas bomo spet videli na Koroškem?

Dobreva: Če me bodo povabili, bom na Koroško z veseljem znova prišel. Morda pa kdaj zaigram še za veterane Korotana, če bomo igrali kakšno tekmo.

E-Koroška: Po vaši poti gre sedaj tudi vaša hčerka Edita?

Dobreva: Res je, ona igra sedaj za klub Billericay Town FC, ki igra v tretji angleški ligi.

E-Koroška: Bi za konec pogovora še kaj dodali?

Dobreva: Nikoli ne bom pozabil svojih soigralcev v Korotanu. Ob tej priložnosti jih vse lepo pozdravljam. Povedal bi tudi to, da menim, da sva bila s Samom Vidovičem med tremi najboljšimi tandemi v ligi. Na koncu pa bi omenil navijače Korotana, ki so za mene najboljši navijači. Rad vas imam iz srca, rad imam Koroško!