Nekoč so v Črni tudi skakali, Danilo in Drago Pudgar sta bila prva črnjanska olimpijca

Preden se je Črna zapisala na zemljevid alpskega smučanja s Tino Maze in ostalimi olimpijci, je bila Črna poleg Planice eno od slovenskih skakalnih središč. Skakalnice so bile na Pušnikovem in na Pristavi, kjer so bila v takratni Jugoslaviji tudi državna prvenstva, seveda samo s slovenskimi skakalci. Skakalnica na Pušnikovem se je povsem zarasla, tisto na Pristavi pa so nameravali povečati, vendar je zaradi posega v skakalnico zdrknil zemeljski plaz in tudi ta skakalna zgodba se je končala.

Skakalnica v Črni je bila za tiste čase moderna skakalnica, skakalcem ni bilo treba peš na start.

Črnjanski skakalni šport pa so zaznamovali bratje Pudgar, Danilo, Drago in Ivč, Danilo in Drago sta bila na olimpijskih igrah v Sapporu tudi prva črnjanska olimpijca, ki jima je kasneje sledilo še pet, Katjuša Pušnik, Mitja Kunc, Nataša Lačen, Aleš Gorza in Tina Maze.

Sicer so prvo skakalnico na območju Črne postavili helenski »pobi« že leta 1929 na Štoparjevem v Heleni, bratje Pudgar pa so prve »polete« opravili kar na svoji skakalnici v Šmelcu. Danilo Pudgar je v Sapporu leta  1972 zasedel osmo mesto na 90 metrski skakalnici. Istega leta je Danilo v Planici dosegel svoj osebni rekord in je poletel 145 metrov.

Na državnem prvenstvu v Črni leta 1962 ni manjkal niti Jože Šlibar, ki je bil takrat že svetovni prvak.

Na spletu pa je zanimiv arhivski posnetek, ki je nastal 4. februarja 1962, ko je na skakalnici v Črni potekalo 17. državno prvenstvo v smučarskih skokih.  V  Črno je prišel takratni  svetovni rekorder  Šlibar, skakali pa so tudi Pečar, Giacomelli, Eržen  in drugi asi tistega časa.

 

NK