Najevska lipa bo prvič po letu 1991 samevala

Iz občine Črna na Koroškem so sporočili, da letošnjega Vseslovenskega srečanja pri Najevski lipi zaradi epidemije koronavirusa ne bodo organizirali. Prvič po letu 1991 bo Najevska lipa samevala.

 

Vseslovensko srečanje pri Najevski lipi je brez dvoma eden najpomembnejših dogodkov na Koroškem, saj se pod mogočno lipo na Ludranskem vrhu nad Črno na Koroškem vsako leto zbere vrh slovenske politike. Srečanje poteka že vse od leta 1991, ko so se pod lipo prvič zbrali takrat najvplivnejši slovenski politiki, med njimi Lojze Peterle in Milan Kučan.

Z leti je srečanje pod lipo privabljalo vse manjše število obiskovalcev in političnih veljakov, a kljub temu dogodek še danes velja za pomembno stičišče politike z njenim ljudstvom. Tako kot praktično vsi množični dogodki v Sloveniji in po svetu, je tudi letošnje Vseslovensko srečanje pri Najevski lipi žrtev epidemije koronavirusa, iz občine Črna na Koroškem so nedavno sporočili, da zaradi zdravstvene krize letos dogodka ne bodo organizirali. Ob tem pa županja Romana Lesjak že vabi na srečanje prihodnje leto, ko bodo obeležili 30. obletnico od prvega srečanja.

Nekateri so se spomnili na koroški prispevek k samostojnosti

Prvo srečanje pri Najevski lipi je potekalo avgusta 1991, nadaljnja srečanja pa so potekala v začetku julija, zato so se mnogi politiki v svojih slavnostnih govorih dotaknili tudi slovenske osamosvojitve, kjer so izjemno pomembno vlogo odigrali prav Korošci. Leta 2003 se je takratni predsednik RS Janez Drnovšek spomnil bojev Korošcev na Holmcu in jim izrekel osebno podporo: »Rad bi se spomnil tudi tistih dni, ko so še potekali boji in ko je prihajalo žal tudi do žrtev za samostojnost za novo slovensko domovino. Želel bi povedati, da odločno zavračamo, tudi sam kot predsednik države odločno zavračam, različna blatenja, ki se o tistih dogodkih ponekod ponovno pojavljajo, ki so se dogajali ravno na Koroškem. Mi smo trdno prepričani, vemo in o tem smo se tudi dodatno prepričali, da je bil takrat naš boj, zlasti na Koroškem, pošten, upravičen.«

Tudi aktualni premier Janez Janša se je leta 2007, ko je prav tako zasedal funkcijo predsednika vlade, spomnil na koroške borce in dejal, da je »danes tudi zaradi tako junaških dejanj prihodnost Slovenije čista, čakajo pa nas nove naloge«. Izpostavil je tudi, da država potrebuje pokrajinsko urejenost, ki bi prispevala k decentralizaciji Slovenije in razvoju regij: »V vsakem primeru bo sedež koroške pokrajine na Koroškem, nič več v Ljubljani. Prav tako pa ni nujno, da so vse institucije v enem mestu.«

Najevska lipa je namreč najdebelejše drevo v Sloveniji, zato je še toliko bolj v ponos Črnjanom in Korošcem. V letu 2006 je obod debla meril 10,70 metra, a je v preteklosti bila še debelejša. Leta 1980 je namreč propadel del debla, pred tem pa debelina mogočne lipe znašala 11,24 metra.