Nagrada Jakob 2017 v roke koroškemu projektu Geopark Karavanke

Koroški mednarodni projekt Geopark Karavanke je prejel nagrado Jakob 2017 za  prizadevanja na področju turizma in ohranjanja kulturne dediščine.  Nagrada priča o dobremu delu Delovne skupnosti Geopark Karavanke in o pomembnosti geoparka za koroški turizem ter razvoj regije. Prav tako je Geopark Karavanke del UNESCO Evropske in Globalne mreže geoparkov.

Prejeti nagrado Jakob je pomembna potrditev dobrega dela. Strokovna žirija, ki je letos nagrado podelila projektu Geopark Karavanke, je izbirala med 44 različnimi kandidati. Vrednost nagrade pa je zaradi mednarodnosti še toliko večja, saj strokovna žirija ne izbira samo kandidatov iz območja Slovenije, temveč iz celotnega prostora Alp in Jadrana. V preteklih letih so bili med prejemniki tudi pomembni turistični projekti Avstrije in Hrvaške, zato smo lahko letošnjega izbora, ki je podelil to nagrado Koroški, še kako veseli.

Morje, ki je pokrivalo območje Koroške, je pustilo fascinantne sledi

Geopark Karavanke je leta 2013 postal del UNESCO Evropske (EGN) in Globalne (GGN) mreže geoparkov. Morje, ki je globoko v preteklosti pokrivalo območje Koroške, je pustilo osupljive sledove izumrlih bitij na koroških vrhovih. Eden izmed teh je tudi »ugasli« podmorski vulkan Smrekovec, katerega nekdanji bruhajoči vrh je danes priljubljena točka pohodnikov. Geopark poleg zgodovinskih atraktivnosti nudi tudi mnogo drugih dejavnosti – predvsem zbližuje naravo in človeka ter slednjega o njej tudi izobražuje. V zadnjih letih se je razširila tudi turistična ponudba Rudnika Mežica, ki seveda prav tako spada v območje geoparka. Poleg klasičnega ogleda rudnika se lahko obiskovalci skozi rove pod Peco peljejo s kolesom, po nižjih delih rudnika, kjer je voda, pa je možna vožnja s kajakom. Koroška narava je namreč raj za pohodnike, kolesarje in ljubitelje narave na sploh, bogata pa je tudi ponudba muzejev, cerkva in preostale kulturne, geološke ter stavbne dediščine.

Foto: JP

Geopark Karavanke je za Koroško samo pozitivno

Projekt geoparka je pomemben za koroški turistični razvoj. To so s sodelovanjem in sofinanciranjem posameznih projektov pokazale in potrdile tudi občine na območju geoparka. Geopark s trajnostno razvojno strategijo samo pozitivno vpliva na razvoj koroškega turizma, posledično pa ima tudi aktivno vlogo v razvoju koroškega gospodarstva in mednarodnega povezovanja, ki je danes še kako pomembno.

Jon Petek