Na Prevaljah boste 1.9. lahko videli številne slovenske in koroške nogometne legende

Bivši nogometaš Korotana iz prvoligaških časov Robert Zec s pomočjo prijatelja, znanega športnega in glasbenega promotorja Franca Nanija Matjašiča, ob 90-letnici kluba organizira tekmo legend slovenskega in prevaljskega nogometa. V organizaciji tekme sodelujeta tudi NK Korotan ter Občina Prevalje z županom dr. Maticem Tasičem. Na Prevaljah se bodo tako ob 90 obletnici nogometnega kluba Korotan med seboj pomerile domače in slovenske nogometne legende. Tekma, ki bo imela tudi humanitarni značaj, bo v petek, 1.septembra, ob 18. uri.

 

Prevaljčani, oziroma njihove nogometne legende, bodo ob svoji 90 obletnici zaigrali proti eminentni ekipi, za katero bodo zaigrale nekdanje zvezde slovenskega nogometa. Že vratarski dvojec napoveduje da gre za same nekdanje mojstre okroglega usnja. Kar dva reprezentančna vratarja, Mladen Dabanovič, ki je v svoji karieri nosil dres Maribora, Rudarja iz Velenja, Drave, Aluminija in belgijskega Lokerena, ter zbral 25 nastopov za izbrano vrsto ter zanjo branil na evropskem prvenstvu leta 2000 in Aleksander Šeliga, ki je branil za Celje, Dravo, Olimpijo, Slavijo Praga in Sparto iz Roterdama, bosta prvi ovira za napadalce Korotana.

Na terenu bomo zopet videli kralja driblingov, nekdanjega reprezentanta Sebastijana Cimerotiča, ki je v svoji karieri razveseljeval tako navijače v Sloveniji, kot v Italji. Popularni »Cime«, ki je svoje vragolije prikazoval v dresu Olimpije, Rijeke, Hajduka in italijanskega Leccea, bo zagotovo magnet za koroške ljubitelje nogometa. Tudi kralj prostih strelov ne bo manjkal, Nastja Čeh, ki je blesetel v dresu belgijskgea Cluba Bruggea, Maribora, Olimpije, Rijeke in reprezentance Slovenije. Ko imaš v ekipi napadalca, kot je Kliton Bozgo, ki velja za rasnega golgeterja, saj je kar dvakrat osvojil naboljšega strelca v Sloveniji, zabijal tako za Maribor, kot Olipijo, Dravo, in Admiro Wacker, veš, da se nasprotniku morajo tresti hlače., že pred samo tekmo. Ko »ubijalskemu« napadu dodaš še hitrega, nekdanjega reprezentanta Ermina Rakoviča, ki je zabijal tako za Maribor, Olimpijo, Domžale, Muro, Dravo, Hapoel in Nacional, ter nekdanjega golgeterja Domžal in norveškega Tromsa, Slobodana Vuka, se hitro zavedaš kakšen spektakularen nasprotnik te čaka. Ko pa ima ekipa v svojih vrstah še rasnega strelca, kot je bil Oskar Drobne, ki je »zabijal« za Maribor, Koper, Domžale, Dravograd, Varteks, Celje, Gorico in nemški St. Pauli, je povsem jasno, za kakšno zvezdniško ekipo gre, ki bo stopila na prevaljsko zelenico.

Tudi obrambni zid, pred vratarjem vzbuja veliko spoštovanje, saj je na čelu tega Marinko Galič, eden najboljših in najbolj elegantnih »liberov«, ki smo ga imeli možnost gledati tako v tisti reprezentančnem dresu tiste zlate generacije slovenskega nogometa, kot v dresu Maribora, Kopra, Mure in Dinama. Tik ob njem pa še dva velikana slovenskega nogometa, neumorni Gregor Židan, ki je navduševal tako v dresu Maribora, Olimpije in zagrebšega Dinama, ter eden redkih nogometašev na svetu, ki je zaigral za kar tri nogometne reprezentance, Jugoslavijo, Hrvaško in Slovenijo ter Amir Karič, ki v reprezentančnem dresu ni nikoli razočaral, še več bil je eden najbolj stabilnih igralcev zlate generacije, ob tem pa svojimi nevsakdanjimi vložki razveseljeval nogometne navdušence tako v Sloveniji, v Mariboru, Ljubljani, Murski Soboti, Kopru, Velenju, kot na Japonskem, Cipru, Rusiji ter Angliji, kjer je zaigral za Ipswich Town in Cristal Palace.

Ko k tej granitni obrambi dodaš še dva nekdanja Mariborčana iz tiste prve sanjske Lige prvakov in nekdanja reprezentanta Muamera Vugdaliča (Maribor, Olimpija, Šahtjor, Željezničar Sarajevo, AEL Limassol) in Sauda Filekoviča (Maribor, Olimpija, Hajduk, Mouscron, Krila Sovjetov, Barnsley), ki je ob tem še mojster driblinga, se dokaj htiro razkriva vse razkošje ekipe »Humanih zvezdic«, ki bodo popestrili dogajanje ob 90 obletnici prevaljskih »modrih«. Pa tudi Alen Ščulac, ki je navduševal v dresu Primorja, Gorice, Kopra in Olimpije, bo tokrat oblekel dres zvezdniške ekipe ob jubileju koroškega nogometa.

Plejada odličnih nogometašev pa še zdaleč ni zaključena, saj bodo na igrišče bodo stopli še takšni mojstri okroglega usnja kot so Mirnes Šišič, ki je ob Rudarju zaigral še za Larisso, Iraklis, Olympijacos in nekdanjega svetovnega klubskega prvaka Crveno zvezdo, pa Borut Semler, ki je navduševal v dresu Varteksa, Domžal, Drave in nemšega Bayerna, ter prekmurski biser Fabijan Cipot, ki je ob Muri, Mariboru in Luzernu zaigral še za bogati Al Arabi, vsi trije pa so tudi oblekli reprezentančni dres. Vez med obrambo in napadom
pa ustvarja vezna linija, ki bo tokrat prepolna vrhunskih nogometnih mojstrov.

Najprej Dušan Kosič, ki je v slovenski ligi odigral rekordnih 421 prvenstvenih tekem, tudi v dresu Korotana, pa Olimpije, Rudarja, Vevč, Beltincev, Elana in Svobode ter pustil velik pečat v slovenskem nogometu. Na Prevalje prihaja tudi Ismet Munishi neumorna »mašina« kot so ga klicali soigralci, ki je oblekel dres tako Maribora, kot Olimpije, Mure, Sekerspora, Falmurtarija, kot tudi Korotana. Na delu pa bomo videli še dva izjemna nogometaša in borca, Miho Goloba, ki je ob Mariboru zaigral še za Rudar, AEL Limassol, Aris in Dinamo, ter Martina Preglja, ki je ob vijoličastem dresu boril še za Koper, Sturm, Muro, Interblock in
Enosis.

Tudi tokrat brez »izolskega bisera« Antona Žlogarja, ne bo šlo. Nekdanji reprezentant, ki je navduševal v dresih Primorja, Gorice in Olimpije, ter kasneje še v majici Omonie, Larnake, Enosisa in Famaguste, bo tudi tvoril okostje ekipe nekdanjega selektorja Bojana Prašnikarja. Koroško zelenico bo okusil tudi umirjeni Almir Sulejmanovič, ki je vrsto let navduševal v Rudarju, Muri, Celju, Aluminiju, Dravogradu pa tudi belgijskem Genku ter Brazilec Juninho, legenda Domžal, ki je pustil velik pečat brazilskega priokusa na slovenskih nogometnih igriščih. Da o mojstrovinah nekdanjega reprezentanta Simona Sešlarja, ki je zaigral za šampionski Maribor, Celje, nemški Ulm, AEL Limassol in Lierse, sploh ne govorimo, saj jih bomo nekaj zagotovo videli tudi v prevaljskem športnem parku.

Pa tudi legendarni Slaviša Stojanovič, ki je v igralski karieri igral za Ljubljano, Celje, Slovan in Veče, ter z Domžalami in legendarno Crveno zvezdo osvojil naslov državnega prvaka kot trener, ne bo manjkal. Tudi nekdanji nogometaš Drave, sedaj pa aktualni državni in pokalni prvak in reprezentan v footgolfu, Uroš Krajnc je med izbranci selektorja. Ob tem pa bo za ekipo Humanih zvezdic nastopilo tudi nekaj umetnikov drugega kova, izvrstni glasbenik in pevec, velik ljubitelj nogometa in dvakratni udeleženec Eurovizije, izjemni Omar Naber, pa tudi Lovro Sadek glasbenik in vrhunski kitarist skupine Poskočni muzikanti ter odlični štajerski pevec Gorazd Ademovič, ki je prav tako zaljubljen v okroglo usnje.

Tudi legendarni Nani Franc Matjašič, sicer predsednik in ustanovitelj Humanih zvezdic se ni mogel upreti skušnjavi ob častljivem jubileju prevaljskega nogometa. Super veteran Nani, ki je tudi brcal v takratni prvi ligi za Železničar in Kovinar, je kariero končal pri 63 letih, ko je še branil barve četroligaša iz Pragerskega in sodi med nevsakdanje rekorderje. Je pa Nani tudi drugače povezan z nogometom, saj je tudi oče prvih slovenskih nogometnih oskarjev, nagrada za najboljšega nogometaš leta, avtor prve slovenske nogometne oddaje Naj N – nogometni studio in dolgoletni športni novinar, ki je z velikim zanosom in dušo pisal o slovenskem nogometu. Ob tem pa tudi velik humanitarni delavec, saj je s svojimi Humanimi zvezdicami oziroma ekipo Art Footbal team Slovenija, že vrsto let pomaga v raznih humanitarnih akcijah tako doma in tudi po svetu. Humane zvezdice so tudi dobitniki ZAHVALE „Ljudje odprtih rok“ , ki so jo dobili za dobroto, plemenitost in človekoljubna
dela, od Janeza Ciglerja Kralja, takratnega ministra za delo, družino in socialne zadeve Republike Slovenije.

Zato tudi ob tem jubiljeju prevaljskega nogometa ne bo manjkalo humanitarne note. Zbrana sredstva bodo namenili tistim, ki jih po teh poplavah najbolj potrebujejo, izkupiček od dresa s podpisi vseh igralcev na prevaljskem spektaklu, ki ga bodo prodali na dražbi, pa bo šel za otroški oddelek bolnišnice Slovenj Gradec. Zvezdniško zasedbo pa bo tudi tokrat vodil legendarni trener in selektor Bojan Prašnikar, kot radi pravijo nogometaši, šef vseh šefov. Zasedba, ki je vredna vsega spoštovanja, zasedba, da se ti kar zvrti, saj bi takšna ekipa v preteklosti, v naši eminentni ligi zagotovo sodila med največje favorite za naslov državnega prvaka. In to z lahkoto! Darilo za prevaljski nogomet, ki si to, ob tako visokem jubileju tudi zasluži. Tekma Legend, kot so jo poimenovali organizatorji, ki pa jo bo sodil legendarni koroški sodnik Drago Kos, pomagala mu bosta Jani Prednik in Jozi Močivnik, pa bo zagotovo pisana na kožo vsem ljubiteljem koroškega nogometa, saj bodo na delu ponovno vedeli nekdanje mojstre okroglega usnja.