Na Koroško prihaja pomoč iz vse Slovenije in tudi iz tujine

V teh dneh pri sanaciji in odpravi posledic neurja in poplav na Koroškem sodelujejo številni prostovoljci, gasilci, vojaki, pripadniki civilne zaščite, policisti in ostali. Tudi prostovoljci iz ostalega dela Slovenije prihajajo pomagati Korošcem ob tej hudi katastrofi. Pomoč prihaja tudi iz tujine, Avstrije, Hrvaške, Madžarske, Nemčije…Nekateri pomagajo finančno, materialno, kupujejo hrano, osnovne življenjske potrebščine, delovna sredstva. Pomoč prihaja tudi s helikopterji, predvsem v Črno na Koroškem, kamor je dostop z osebnimi vozili omejen. Včeraj je bila na ogledu posledic poplav in neurja predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Povedala je, da bodo Sloveniji iz solidarnega sklada za pomoč namenili 400 milijonov evrov. Škoda je sicer veliko večja, po prvih ocenah znaša krepko čez milijardo evrov.

 

Vsi, ki pomagajo v teh težkih časih, si zaslužijo veliko zahvalo. Mnogo je pravih junakov, ki vse dni požrtvovalno pomagajo pri obnovi. Eden od njih je prav gotovo 16-letni gasilec prostovoljni gasilec Nik Šumah.

Mladega gasilca je pri intervenciji opazil tudi podžupan Raven na Koroškem Peter Stočko, ki ga je na svojem fb profilu javno pohvalil:

“6 dan je za nami. Naporen ampak produktiven dan. Tokrat bom napisal zgolj to. V intervenciji danes je bil med vsemi možmi en mlad fant, kateri je takoj pritegnil mojo pozornost. Kasneje ga vprašam po imenu in starosti. Odgovori samozavestno Nik 16 let prostovoljni gasilec. Dobil sem mravljince ga objel in ostal brez besed. Fant mi je dal v trenutku dodatno energijo in voljo. Skupaj zmoremo!”