Na Koroškem neurje povzroča ogromno škode, ponekod so morali evakuirati prebivalce

Na Koroškem so nočni nalivi povzročili ogromno škode, razmere so ponekod katastrofalne. Ogroženi so tudi prebivalci, nekatere so morali evakuirati iz njihovih domov, saj reke in potoki močno naraščajo, hudourniki poplavljajo, sprožili so se številni plazovi. Nekaterim je voda zalila hiše, kmetijska poslopja, deroče reke poplavljajo ceste, mnoge cestne povezave so pretrgane, saj so ceste neprevozne. Ponekod so porušeni tudi mostovi. Nekateri prebivalci so ostali brez pitne vode. Na področju od Raven do Črne na Koroškem je brez električne energije celotno območje. Razmere so v praktično vsaki občini na Koroškem kaotične, dejansko je cela Koroška pod vodo. V občini Dravograd je narasla reka Mislinja porušila most Šentjanž-Otiški vrh, cesta je neprevozna. Najhuje je pri Otiškem vrhu, Podklancu, pri hotelu Korošica je praktično vse pod vodo, prav tako naselje Meža. Poplavljena je tudi cesta Muta-Dravograd. Poplave in plazovi so po celi občini, zaprt je tudi mejni prehod. Žal je vremenska napoved tudi za naslednja dva dneva podobna.

 

Poplavljen je tudi Trg Raven na Koroškem, pri trgovskem centru TUŠ in njegovi okolici. Pri Kulturnem domu je voda še vedno zelo visoka, odcep za Spodnji Lečnik je trenutno neprehoden. Most pri Sparu je zaenkrat še prevozen. Osem prebivalcev so evakuirali v MH Punkl, več družin je samoevakuiranih.

Cesta med Mežico in Prevaljami je ponekod poplavljena, težko prevozna, predvsem na Poljani. Perzonali Prevalje so ponekod pod vodo, ki je zalila tudi avtomobile, zelo hudo je pri okolici gostilne Škufca ter mostu proti Lešami.

V Mežici je reka Meža odnesla mostove, voda zaliva hiše, prebivalci so brez elektrike.

Del ceste Sele-Duler skozi gozd je dobesedno odneslo, cesta je zaprta.

Občina Črna na Koroškem je voda prestopa bregove, del ceste Črna-Mežica pri Marholčah je odneslo, cesta je neprevozna. Nekateri prebivalci v občini so ostali brez elektrike, pitne vode, telefonske povezave. Nekaterim kmetijam je zalilo poslopja in hiše. Pričakujejo tudi pomoč vojske.

Na območju občine Slovenj Gradec je po podatkih Elektra Celje brez električne energije več kot 400 prebivalcev. Zaradi plazu so prebivalci Razborja odrezani od Slovenj Gradca. Na Gmajni in Ozarah zaradi plazu, ki ogroža hišo in življenja prebivalcev, potekata reševanje in evakuacija.

Tudi v občini Mislinja se zaradi izrednih vremenskih razmer prožijo plazovi, poplavljene so ceste. Gasilske in intervencijske službe so na terenu.

Tudi na nekaterih delih avstrijske Koroške je podobno. Mejni prehodi so zaprti, hudo je v občini Železna Kapla, naselje Korte so odrezane od Železne kaple. Po celotni deželi pri odpravi posledic pomaga zvezna vojska.

Tukaj si lahko ogledate nekatere posnetke poplav na Koroškem, avtorji Davor Previšić in Koroški gasilski zavod:

https://www.facebook.com/100000496942935/videos/pcb.7234908136535679/638102481622904

https://www.facebook.com/100000496942935/videos/pcb.7234908136535679/986584195872429

https://www.facebook.com/poklicnigasilciravne/videos/228920653454586