Na avstrijskem Koroškem vedno več slovenskih podjetij

Kot kaže postaja Avstrija vedno bolj priljubljena med slovenskimi podjetniki. Kar 32 novih slovenskih podjetij se je v minulem letu odprlo na avstrijski strani Koroške, s tem pa tudi nova delovna mesta.

Na avstrijskem Koroškem je med sosednjimi državami največji investitor Slovenija, Slovenci v regijo vlagajo več kot Italijani in Nemci. Kar 32 novih slovenskih podjetij se je na avstrijskem Koroškem odprlo minulo leto, kot poroča avstrijski ORF, pa naj bi to prineslo do 200 novih delovnih mest.

Zaradi strogih zakonskih omejitev, visokih kazni za kršitve pravil in vladavine birokracije za tuja podjetja, se veča priljubljenost odpiranja podjetij s sedežem v Avstriji tudi med Slovenci. Avstrijska Koroška pozdravlja velik porast novih slovenskih podjetij v regiji, Slovenci pa na avstrijskem Koroškem cenijo predvsem infrastrukturo. Neposredna bližina avtoceste, ki povezuje Avstrijo s celotno Evropo in razvito sodobno železniško omrežje, sta velik gonilnik razvoja regije.

Višja cena za boljši trg

Ustanavljanje podjetij na avstrijskem Koroškem je privlačno predvsem za tiste podjetnike, ki želijo s svojo panogo delovati na razvitem avstrijskem in nemškem trgu. Podjetje s sedežem v Avstriji lažje sklepa posle z drugimi avstrijskimi podjetij, prav tako lažje pridobi posojila od avstrijskih bank. Minimalni vložek, ki ga mora podjetnik za ustanovitev družbe z omejeno odgovornostjo(v Avstriji kot kratica GmbH) vložiti, je kar petkratnik slovenskega. Minimalni osnovni kapital znaša 35 tisoč evrov, a to očitno pri slovenskih podjetnikih ni ovira, amapk cena za vstop na razvit in urejen avstrijski trg.

Avstrija zakonsko ne dovoljuje, da bi denimo slovensko podjetje, ki deluje v Avstriji, svoje delavce plačevalo po slovenskih plačnih standardih. Tudi Slovenec, zaposlen v slovenskem podjetju, ki le začasno dela v Avstriji, mora prejemati enako plačo kot avstrijski delavec. Naj ob tem omenimo, da je povprečna mesečna bruto plača v Avstriji v letu 2016 znašala 3393 evrov, oziroma 2114 evrov neto, v Sloveniji pa 1626 ali 1130 neto evrov mesečno.

NK