»Mladim želimo ponuditi doživetje, kakršnega smo si ob naših kolesarskih začetkih tudi sami želeli.«

Letošnje poletje bo na Ravnah na Koroškem po zgledu drugih uspešnih športnih kampov potekal Kolesarski kamp Vida Peršaka. Trodnevno dogajanje bo prvo tovrstno kolesarsko doživetje za mlade na Koroškem, udeleženci pa bodo svoje znanje izpopolnjevali pod mentorstvom Vida Peršaka, enega najboljših slovenskih enduro kolesarjev.

Med 12. in 14. julijem bo na Ravnah na Koroškem potekal prvi kolesarski kamp pod mentorstvom Vida Peršaka. Peršak velja za najboljšega slovenskega enduro kolesarja, saj se redno udeležuje tekmovanj svetovne enduro serije EWS, najelitnejše enduro serije na svetu, tam pa niza dobre rezultate. »Mladim na Koroškem smo želeli omogočiti neko novo izkušnjo, saj na področju kolesarstva takšnim dogodkom še nismo bili priča,« pojasni Vid odločitev, da skupaj z ravenskim Zavodom za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti organizirajo Kolesarski kamp Vida Peršaka. »Glede na to, da je kolesarstvo vedno bolj priljubljen šport, se nam zdi prav, da mladim ponudimo doživetje, kakršnega smo si mogoče tudi sami ob naših kolesarskih začetkih želeli,« dodaja Vid.

Sama ideja kampa izvira iz uspešnega odbojkarskega kampa Tineta Urnauta, Kolesarski kamp Vida Peršaka so si organizatorji zastavili na podoben način. »Glavni poudarek ni na samih treningih kolesarjenja, pač pa na tem, da otrokom in najstnikom nudimo zanimivo kolesarsko doživetje, ob tem pa spoznajo kolesarske nove veščine in znanja,« opiše Vid. Poleg kolesarjenja bodo udeležencem nudili tudi druge aktivnosti, ki jih okolica ponuja, med drugim kopanje v bazenu ter druge športne in kulturne aktivnosti.

Foto: Matej Kodrin

S kolesarskim kampom ciljajo na mlade kolesarje, stare od 10 do 18 let. »Primeren je za tiste otroke in najstnike, ki so se s kolesarjenjem že spoznali in imajo neko osnovno predznanje, ki ga lahko z udeležbo na kampu nadgradijo,« pravi Vid. Kolesarje bodo razdelili v različne skupine glede na njihove sposobnosti, poleg Vida pa bosta sodelovala tudi mentorja Matej Kodrin in Primož Gams. Trojica je na področju mentorstva mladim kolesarjem že utečena, saj aktivno delajo z mladimi kolesarji v Kolesarskem klubu Ravne. »Naš glavni cilj je, da udeleženci kampa postanejo boljši kolesarji,« zaključi Vid.

Foto: Matej Kodrin

Od letošnjega leta Vid Peršak tekmuje za tovarniško ekipo Orbea iz Španije. Poleg Vida ekipo sestavljajo še trije drugi kolesarji. »Letos je prvič, da imam profesionalno zaledje. Celotna struktura ekipe je na visokem nivoju,« pravi Vid. Vsak od kolesarjev v ekipi je dobil svoje kolo, izdelano po lastnih željah in potrebah. Do profesionalne ekipe so ga pripeljali uspehi v lanski sezoni. »Lani je bil nekakšen preskok, v članski kategoriji sem praktično brez vsakršne podpore dosegel nekaj dobrih rezultatov,« se spominja lanske sezone. »Letošnjo pa začnem čez dva tedna v Ajdovščini, prva tekma svetovne serije pa bo zame na Madeiri v začetku maja. Veliko se pripravljam in treniram, tudi forma je dobra,« z optimizmom zre v prihajajočo sezono.

Foto: Jan Porič