Minister Aleš Hojs: Omejitve zbiranja in gibanja se podaljšujejo

Ukrepi na področju omejitev zbiranja in gibanja, ki so bili sprejeti z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa, ostajajo v veljavi, je včeraj na popoldanski vladni novinarski konferenci pojasnil notranji minister Aleš Hojs. Kot je dejal, bo od ponedeljka na rdečem seznamu držav tudi Srbija. Vsa nenujna potovanja v tujino pa odsvetujejo.

 

Veljavnost odlok o začasni omejitvi gibanja in zbiranja ljudi se podaljšuje, vanj so vnesli le nekaj popravkov, ki pa vsebinsko ne prinašajo sprememb.

Kot je dejal minister, mu je ob predstavitvah teh sprememb “kar malce nerodno”. Ob tem, ko je na mizo dobil pripombe pravne službe, kaj je treba v odloku spremeniti, se je namreč najprej vprašal, “ali v Sloveniji še obstaja zdrava pamet in ali smo res zašli tako globoko v birokratizacijo, da moramo delati take spremembe”.

V določbi, ki ureja uveljavljanje izjem za ožje družinske člane, so po opozorilu varuha človekovih pravic vnesli spremembo pri otrocih. Prejšnja dikcija je vključevala navedbo zakonski in nezakonski otrok, posvojenec in otrok, ki je z odločbo pristojnega organa nameščen v družino z namenom posvojitve, po novem pa bo pisalo zgolj otrok.

Bolj jasno so zapisali tudi dikcijo, ko gre za izjemo prehajanja občinskih meja zaradi prihoda na delo in z dela. Za tiste, ki vsakodnevno ves teden ali mesec hodijo na delo v drugo občino in imajo potrdilo delodajalca, pa posebej določajo, da jim ni treba vsakodnevno izpisovati izjave.

Več preberite TUKAJ.