‘Mi nevtralni bomo najsrečnejši, če zmaga nogomet’

Prva tekma polfinala SP med Hrvaško in Argentino nam je dokaj hitro dala prvega finalista v Katarju.  Naši južni sosedje so si obetali ponovitev razpleta z zadnjega SP v Rusiji, a tokrat se jim je sila motivirana in zelo dobro taktično pripravljena Argentina popolnoma revanširala. Prva tretjina tekme je pripadla reprezentanci Hrvaške. Sicer si Hrvatje, razen prednosti v posesti žoge, niso uspeli priigrati kaj omembe vrednega. Po moji oceni je strateg Argentine imel zelo dober načrt tekme. Argentinci so potrpežljivo in disciplinirano čakali na napake Hrvatov. Lahko rečem, da so izbrali hrvaški načrt iz večine tekem na letošnjem SP.
Argentina je, kot rečeno, prepustila posest žoge Hrvaški, postavili so se dokaj nizko v centralni blok oziroma usmerili s svojo postavitvijo igro Hrvaške na levi bok. Sosa, reprezentant naših sosedov, je vodil praktično vse napade, kako so bili uspešni, pa nam ni težko ugotoviti. Čudi me izbira igralcev za začetno postavo Hrvaške. Mar Nizozemska ni lepo pokazala, kje je Argentina in na kakšen način najbolj ranljiva?!? Ožja obramba(brez vratarja) Argentincev, vključno z zadnjima zveznima igralcema, ne presega 185 cm telesne višine. Sicer so Hrvati lepo iznašali žogo iz svoje polovice, s tehnično dovršeno igro prehajali v napadalno tretjino igrišča, zmanjkal jim je pravi napadalec, ki bi bil sposoben zadržati žogo ali kvalitetno odigrati pas, preigrati, naredil viška igralca…
Argentinci so dočakali svoj trenutek. Iz prve prave situacije so kaznovali taktično napako ožje obrambe Hrvaške. Sicer dvomi o kazenskemu udarcu, za mene obstajajo povsem upravičeno. VAR ni posredoval. Messi je bil hladnokrven. Reprezentanca Hrvaške je bila povsem v šoku, kar je Argentina izkoristila z obema rokama. Drugi gol pred koncem prvega polčasa je Argentina dosegla po grobih individualnih napakah Hrvaških reprezentantov, v te napake pa so jih prisilili odločni, agresivni Argentinci. Toda vsaj Sosa bi status reprezentanta moral opravičiti z izbijanjem žoge, z njegovo slabšo desno nogo.
V polčasu so Hrvati odreagirali z menjavama, za mene, deloma pravilno…
Hrvaška je skušala ujeti priključek, toda ni bil njihov dan, kot da se je vse obrnilo kontra njim… Vidno razigrani Messi je še z lepim preigravanjem priigral tretji gol in tako zagotovil finale.  Kaj bi bilo, če bi bilo, je sedaj nepomembno. Hrvaško čaka v soboto tekma za bron, kar po prikazanem za njih ne bi smel biti neuspeh.  Argentino pa finale v nedeljo in trenutek za zgodovino, predvsem za Messija.
Redkokdo, razen Maročanov, je pričakoval največje presenečenje tega SP v velikem finalu.
Tekma med absolutnimi favoriti, Francozi in Marokom se je pričela popolnoma po željah Francozov.
Selektor Maroka se je ubadal z nekaj težavami pri sestavi ekipe, posledično so taktični načrt podredili razpoložljivemu kadru, predvsem pa igri oziroma sistemu igre Francozov.
Kaj hitro se jim je podrlo vse skupaj. Rano vodstvo Francije, poškodba kapetana Saissa, posledično so prešli nazaj na postavitev, ki so jo uporabljali na vseh tekma na tem SP.
Hiter zadetek nam je prinesel zelo dinamično igro z obeh strani… Maroko je skušal izenačiti, a Francozi so se kvalitetno branili in hkrati držali vse pod kontrolo. Lahko bi rekli, dosti prometa za obojne, a malo zaslužka… Naši južni bratje izgovorijo to misel zelo všečno…
Tudi v nadaljevanju tekme je bilo podobno, resni priložnosti na eni in drugi strani sta bili povod za razplet konca tekme. Maroko je prikazal veliko srčnosti, visoke dinamike v prehodih, da ne govorim o njihovi disciplini igre. Francija je z letos izrednim Griezmannom in tudi vso ostalo kvaliteto, ki jo premore, z drugim golom na tekmi potrdila in nakazala, kaj jih zanima.
Za finale si želim, da poteka v duhu Fair Playa, če se že Messi mora vpisati v nesmrtne, se naj vpiše na pošten način, brez pomoči tistih, ki morajo biti nevtralni. Saj bog nogometa, ki ima vse, lahko to na športen način dokaže. Francozi bodo naredili vse, da te načrte pokvarijo. Mi nevtralni bomo najsrečnejši, če zmaga nogomet, bodisi Argentina, ki ni samo Messi(zelo všeč mi je J. Martinez), bodisi Francija, ki ni samo Mbappe ali Griezmann.
V tekmi za bron, pričakujem dokaj spremenjeni ekipe ene in druge reprezentance. Verjetno bodo poškodbe in tudi utrujenost krojile začetno enajsterico obeh reprezentanc.
Navijam za Hrvaško, ne bom pa razočaran, če simpatičen Maroko dobi bron.