Medved po zimskem spancu napada panje Slovenca v Borovljah

V Borovljah na avstrijskem Koroškem se je medved prebudil iz zimskega spanca in že povzroča preglavice tamkajšnjim prebivalcem. Dvakrat v enem tednu je izropal panje slovenskega čebelarja in mu povzročil za več tisoč evrov škode.

Medved, ki se je očitno ustalil na območju Roža, se naj bi prebudil že prejšnji teden, ko so avstrijski mediji prvič poročali o izropanemu panju in medvedjih stopinjah v snegu. Na pohodu pa je bil tudi te dni, medu v panjih se ponovno ni mogel upreti, izbral pa si je panje 59-letnega slovenskega čebelarja v Borovljah. Slovencu je v sredo izropal dva čebelnjaka in mu povzročil materialno škodo v višini 600 evrov, plenilski pohod pa je nadaljeval tudi v četrtek, ko je istemu lastniku povzročil škode za 1600 evrov. Nekaj dni pred tem so na istem območju, v Rožu, zabeležili 13 uničenih panjev. Avstrijci sklepajo, da gre za enega in istega medveda, ki je sitnosti tamkajšnjim prebivalcem in čebelarjem povzročal tudi lansko leto.

Lansko leto je medved plenil tudi na Peci.

O kar nekaj medvedjih napadih smo poročali lansko leto. Na območju Roža je izropal na desetine panjev, prav tako je napadel in požrl eno ovco in enega telička. Ali je taisti medved romal tudi po pobočju Pece, kjer je na slovenski strani koroškemu kmetu požrl sedem ovac, pa ni znano. Poleg tega je na obeh straneh Koroške tekla tudi debata o odstrelu rjavega kosmatinca, saj naj bi po mnenju nekaterih občin, tako avstrijskih kot slovenskih, predstavljal tudi nevarnost za ljudi, ne samo za živali.

Na slovenskem Koroškem so tri občine, Mežica, Črna na Koroškem in Solčava, podale celo vlogo za izredni odstrel medveda zaradi incidenta na Peci, a jo je ta hitro popihal s tega območja. Tudi avstrijske občine so imele na mizi to odločitev, a so sklenili, da medveda pustijo pri življenju. Kot boljšo alternativo so predlagali uspavati medveda in mu namestiti sledilno napravo, da bi lahko spremljali vsak njegov korak. O kakšnih ukrepih pa bodo letos razpravljale koroške oblasti, glede na to da je bil medved že v prvih dveh pomladih tednih zelo aktiven, pa še ni znano.

NK