Mednarodna potujoča razstava likovnega natečaja in kulturni dogodek »Igraj se z mano«

V Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu med 22. marcem in 1. aprilom 2023 ponovno gostijo Mednarodno potujočo razstavo likovnega natečaja “Igraj se z mano”. Osrednji kulturni dogodek (delavnica, druženje in postavljanje razstave) bo potekal v sredo, 22. marca 2023, med 10. in 12. uro v KGLU. Sodelovale bodo povabljene institucije in tisti, katerih dela so bila izbrana na razstavo. Razstava bo za ostale obiskovalce brezplačno na ogled do 1 aprila 2023.

 

V Koroški galeriji likovnih umetnosti so naklonjeni različnim vrstam sodelovanja, povezovanja in projektom z drugimi institucijami, prav tako želijo, da je galerija odprta in dostopna za vse, tudi za različne ranljive skupine. Pred desetimi leti so pričeli sodelovati s Centrom Janeza Levca in Društvom za kulturo inkluzije, ki pripravljata mednarodni likovni natečaj Igraj se z mano. Natečaju sledi razstava izbranih del v KGLU, ki jo bodo letos odprli v sredo, 22. marca 2023. Cilj natečaja in razstave je spodbujanje vključevanja otrok, mladostnikov in odraslih oseb s posebnimi potrebami med večinsko populacijo vseh generacij oz. v širšo družbo.

Vsako leto sta na natečaju razpisani dve temi, letošnji sta Igraj se z mano in Gozd, naš prijatelj, ki sta bili enakovredno zastopani, prepletali pa sta se tudi motivno. Pri prvi so se vrstili motivi preživljanja prostega časa v naravi, prizori ukvarjanja s športom in igranja različnih družabnih iger, pri drugi pa je bil poudarjen pomen aktivnega preživljanja prostega časa v naravi, izražena skrb za ohranjanje gozda, velikokrat pa je bil gozd upodobljen v različnih letnih časih. Izbor likovnih del, uvrščenih na razstavo, sta opravili kustosinja Nina Popič iz Koroške galerije likovnih umetnosti in likovna pedagoginja Kaja Jeseničnik, temeljil pa je na dovršenosti izbrane likovne tehnike ter na raznolikosti in izvirnosti motivov.

Na letošnji natečaj sta prispeli 4902 deli, na razstavo jih je bilo izbranih 675. Sodelovalo je 327 različnih ustanov iz 9 držav. Poleg institucij iz Slovenije so sodelovale še institucije iz Hrvaške, Srbije, Kitajske, Severne Makedonije, Italije, Ukrajine, Francije in Slovaške, ki je letos sodelovala prvič.

V KGLU pripravljajo program otvoritve, ki je prilagojen temu, da se sodelujoči družijo, se udeležijo delavnic in skupaj postavijo razstavo. Pri prireditvi pomagajo in sodelujejo slovenjgraške osnovne in srednje šole, zavodi ali druge organizacije iz celotne Koroške ter posamezniki, katerih dela so bila izbrana na razstavo. Udeleženci prireditve skozi različne didaktične igre ter preko zgodbice o Vrančku Kokiju in Jožetu Tisnikarju spoznajo galerijo, postanejo kustosi in sami postavijo razstavo.

Izbrana likovna dela bodo v KGLU brezplačno na ogled do 1. aprila 2023, po zaključku razstave pa bodo potovala po različnih slovenskih institucijah.

Vir: Koroška galerija likovnih umetnosti