Manifestacija Koroške kot regije potenciala

S projektom – Koroška, kdo si? – v KMKC Kompleks že drugo leto zapored razblinjajo negativna mnenja o Koroški kot zaostali regiji in jo skozi pestro ter raznoliko dogajanje prikazujejo kot regijo potenciala in priložnosti. Tudi letos so povabili le koroške ustvarjalce: glasbenike, literate, fotografe, podjetnike, performerje, filmske ustvarjalce in ostale. Dogajanje se bo odvijalo dva vikenda na različnih lokacijah, večinsko pa v KMKC Kompleks na Ravnah.

V lanskem letu je kot odpor na številne negativne tako medijske zgodbe kot vsesplošno mnenje, da na Koroškem ni služb in prihodnosti za mlade, v ekipi Koroškega mladinskega kulturnega centra Kompleks vzklila ideja, da Koroško regijo predstavijo v pozitivni luči. Kot regijo priložnosti in potenciala. Njihovemu povabilu so se z veseljem odzvali številni koroški ustvarjalci in tako je nastal projekt Koroška, kdo si?, katerega so pozitivno sprejeli tudi obiskovalci.

Lani trodnevno dogajanje letos postaja kar večdnevno, strnjeno v dva vikenda in različne lokacije. Začenja se v sredo, 13. junija, ob 20.00, s plesnim performansom z besedo in glasbo, imenovanim Srečanje za mizo, ki je nastal kot koprodukcija delavnic Sodobnega plesa in Gledališča ŠOLA. Premiera bo v mali dvorani Kulturnega centra Ravne na Koroškem, v soorganizaciji KC-ja ter Gledališča DELA. Dan kasneje se dogajanje seli v KMKC Kompleks, kjer bo ob 19.30 otvoritev razstave fotografij Roberta Marina: “Še vedno verjamem v Božička // I still believe in Santa Claus”. Sledi enkratna improvizacija: na odru se bosta prvič srečala pesnica Anja Golob ter vibrafonist Vid Jamnik. Anja je doslej izdala že 3 samostojne pesniške zbirke v slovenščini, za drugo in tretje je prejela Jenkovi nagradi. Vid je zaključil šolanje v Združenih državah Amerike (Berklee College of Music v Bostonu), nastopal pa je že s številnimi priznanimi glasbeniki in zasedbami. Je tudi soorganizator jazz koncertov na Ravnah.

V petek, 15. junija, se večerno dogajanje začenja s performansom Gledališča DELA: Osvobajanje “Get Out”. Gre za avtorski projekt Tee Kovše, Katje Vravnik in Mojce Kamnik, ki združuje tri različne umetnosti v uglasbeni ples lutk in s tem osvobaja umetnike kot ustvarjalce ter tudi kaže bogato umetniško sfero na Ravnah na Koroškem. Sledi pestro koncertno dogajanje: nastopila bosta Alina Hirtl in Smodi, nato pa bo svoje sveže sklade iz prihajajočega albuma “My Thing” predstavila skupina Zircus Art.

Dogajanje prvega vikenda se zaključi v soboto, 16. junija, ki bo podjetniško obarvana. Na posebni ediciji dogodka “Od ideje do keša” bodo v KMKC Kompleks v soorganizaciji z Društvom mladih podjetnikov Koroške gostili: Suzano Fajmut Štrucl (Podzemlje Pece), Jureta Kneza (RRA Koroška), Jano Dretnik in Primoža Gamsa (Dogs4motion), Viktorijo Barbič (ALP Peca, SPOT točka Koroška) in Marjetico Cerjak (MKopija). Z gosti se bo o tem, ali Koroška lahko postane regija priložnosti, pogovarjal Boštjan Gorenšek.

Drugi vikend se pričenja v četrtek, 21. junija ob 10.00, ko se bo na mestni tržnici na Ravnah prvič odvil dogodek “Ker nam Koroška kuhína veliko pomeni”. Organizator, Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Ravne na Koroškem, je povabil številne koroške gostince, ki bodo obiskovalcem ponudili izjemno kulinarično ponudbo. Zvečer se dogajanje zopet seli v KMKC Kompleks, kjer bo najprej ob 18.00 dr. Lucija Čevnik predavala o pozitivni telesni samopodobi, nato pa bo ob 20.00 sledila otvoritev razstave Katje Goljat “Freedom and hope”, hkrati bo avtorica tudi predstavila celoten projekt. Naslednji dan, petek, 22. junij, se do odvijal izven Raven na Koroškem: Klub koroških študentov v gostiču Marin Miler v Šentanelu organizira Koroški večer: koroško kulinarično večerjo bo popestril spremljevalni program: Rakuni, Avbetnih 6 – etno ansambel, Šentanevski Pavri, Šolska igra podružnične šole Šentanel ter Gočtan Trio. Večerji in kulturnemu programu sledi glasbeno druženje z Lucijo Štrekelj in Dejanom Dimecom.

Zadnji dan projekta se bo odvil v soboto, 23. junija, ko bo scenarist in režiser, Tomo Novosel, predstavil razvoj filma na Koroškem in se osredotočil na projekt SHOTS. Gre za mednarodni filmski festival, ki vsako leto poteka v Slovenj Gradcu in preko katerega se predstavljajo najnovejše neodvisne filmske produkcije kratkih filmov iz vsega sveta. Tomo Novosel, direktor festivala, bo spregovoril o začetkih festivala, konceptu in zakaj je po njegovem mnenju festivalu uspelo postati mednarodna senzacija v tako kratkem času. Sledi koroški filmski večer.

“Koroška, kdo si? je več kot le sklop dogodkov. Je mali manifest vseh ustvarjalcev, da v naši regiji ostanemo, ustvarjamo in vračamo lokalnemu okolju. Projekt je že po svoji prvi izvedbi pokazal na potencial širšega dogajanja na Koroškem, tako da se bo letos odvijal kar dva vikenda in vključil različne lokacije, kar me veseli, saj tako očitno projekt deluje zelo povezovalno in pozitivno. Ima še dosti potenciala, tako da upam na njegovo nadgradnjo v prihodnjih letih,” je dejala direktorica KMKC Kompleks in idejna vodja projekta, Ana Pisar.

Da ima projekt pozitiven učinek na širšo lokalno okolje organizatorji ne dvomijo, sicer pa jih razveseljuje tudi dejstvo, da je večina Korošcev optimističnih: po zadnjih anketi, ki so jo v KMKC Kompleks opravili na Facebooku, se je namreč kar 78 % ljudi strinjalo, da je Koroška regija potenciala in priložnosti, sodelovali pa so 404 anektiranci.