Ljubljanski kriminalisti opravili preiskave s področja prepovedanih drog in orožja

V sporočilu za javnost je Policijska uprava Ljubljana sporočila, da so ljubljanski kriminalisti v okviru obsežne in dlje časa trajajoče kriminalistične preiskave s področja prepovedanih drog in orožja, v tesnem sodelovanju z Upravo kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, ta teden opravili 58 hišnih preiskav in pridržali 23 oseb, osumljenih kaznivih dejanj s področja neupravičene proizvodnje prometa s prepovedanimi drogami ter orožjem. V zaključni akciji je sodelovalo več kot 550 kriminalistov iz vse Slovenije. 

 

V času triletne, zelo komplicirane preiskave so razbili dobro organizirano kriminalno združbo, ki je izvrševala predvsem kazniva dejanja s področja tihotapljenja in preprodaje prepovedanih drog, ob tem pa tudi kazniva dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja. Hudodelska združba je aktivno delovala v mednarodnem prostoru, predvsem pa je bila prisotna v Sloveniji. Bila je dobro notranje hierarhično organizirana z jasno določenimi nalogami posameznikov, od vodij pa vse do uličnih preprodajalcev. 

Damjan Petrič, vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Ljubljana, je na spletni novinarski konferenci izjavil: “Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana so od leta 2018 preiskovali mednarodno kriminalno združbo, ki se je ukvarjala z izvrševanjem kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in prometa z orožjem ali eksplozivom. Preiskava je bila izjemno zahtevna, saj je kriminalna združba iz preteklih policijskih postopkov že poznala način delovanja policije. V kriminalno združbo je bila vključena celotna mreža, od organizatorjev združbe do uličnih preprodajalcev, ki so delovali na področju Ljubljane”. 

Kriminalno združbo je sestavljajo več kot 80 oseb, ki so imele različne vloge v hierarhično razdeljeni združbi. Zoper njih so bili zbrani dokazi, da so izvršili več kot 190 kaznivih dejanj. Člani združbe so tako poskrbeli za organizacijo nabave večjih količin droge v tujini, pridobivanje ustreznih skladišč, transport prepovedane droge iz Španije v Slovenijo in za organizacijo mreže kurirjev ter posrednikov do končnih preprodajalcev na ulici. V okviru mednarodne preiskave, ki jo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, so kriminalisti potrdili, da so člani mednarodne hudodelske združbe želeli pripeljati 600 kilogramov prepovedane droge konoplja in nekaj kilogramov heroina. Navedena prepovedana droga jim je bila zasežena na področju več držav. Z zaseženo drogo bi člani združbe zaslužili okoli 1,6 milijona evrov. Kriminalisti so tudi ugotovili, da so osumljenci na isti način iz Bosne in Hercegovine v Slovenijo pripeljali vsaj tri avtomatske puške in naboje.