Lek ne bo zagnal novega obrata na Prevaljah

Iz Leka so danes sporočili, da ne bodo nadaljevali s širitvijo proizvodnje na Prevaljah, državi bodo vrnili prejeto finančno spodbudo. Z odgovori o prihodnosti obstoječe tovarne pa ostajajo bolj skopi.

»Novartis je kljub zmanjšanju povpraševanja na trgu generičnih zdravil, zlasti ameriškem, v zadnjih letih in novih tehnoloških potreb proučil vse možnosti, da bi uresničil načrtovano širitev. Izvedena analiza je sicer pokazala, da je objekt primeren za uvedbo tehnologije neprekinjene proizvodnje, vendar se je to pokazalo zgolj kot kratkoročna rešitev. Zato smo se odločili, da ne nadaljujemo z naložbo v razširitev proizvodnih zmogljivosti na Prevaljah in bomo vrnili prejeto državno spodbudo, skupaj s pripadajočimi obrestmi,« so danes sporočili iz Leka.

Ob tem dodajajo, da bodo ostali zavezani slovenskemu trgu in nadaljevali vlaganja v najsodobnejše proizvodne tehnologije in razvojne projekte. »Novartis, ki je doslej v Lek v Sloveniji vložil za več kot 2,3 milijarde evrov in velja za največjega tujega naložbenika pri nas, v skladu s tem v zadnjih letih svoje naložbe v Sloveniji krepi v segmentu novih tehnologij. Tako v Bioloških učinkovinah Mengeš gradimo nov objekt za proizvodnjo bioloških učinkovin za biološka in podobna biološka zdravila. Ta projekt, vrednost naložbe je 38 milijonov evrov, v Slovenijo prinaša proizvodnjo originatorskih bioloških učinkovin z visoko dodano vrednostjo,« so sporočili.

V zadnjih mesecih pa se je v regiji širila tudi negotovost glede prihodnosti celotnega Lekovega obrata na Prevaljah, vključno z obstoječo proizvodnjo, ki obratuje že desetletja. Na vprašanje, če obstaja možnost, da se Novartis odloči za ustavitev celotne proizvodnje na Prevaljah, pa v Leku ostajajo skopi z odgovori: »V okviru svoje globalne strategije Novartis nenehno proučuje vse proizvodne lokacije po svetu. Želi namreč zagotoviti, da bo imel tudi v prihodnje ustrezne proizvodne zmogljivosti, s katerimi bo lahko zadostil tržnim potrebam in podpiral svoj nabor izdelkov v razvoju. Na podlagi spremenjenih tržnih razmer je že leta 2016 začel s preoblikovanjem svoje proizvodne mreže, kjer vsaka lokacija išče lastno pot za prihodnost,« so odgovorili za portal e-Koroška.

JP