Lek bo vsem zaposlenim omogočil šolanje in prekvalifikacijo

Lek kljub ukinitvi proizvodnje ostaja prisoten na Koroškem, po dveh letih bodo lokacijo preoblikovali v globalni operativni center. Ob tem napovedujejo, da bodo vsem zaposlenim omogočili šolanje in prekvalifikacijo ter zaposlitev v novem centru.

Lekova napoved o zaprtju proizvodnje Amoksiklava na Prevaljah je med Korošci vzbudila veliko negotovosti in strahu, predvsem zaradi nejasne prihodnosti okoli 300 zaposlenih. A scenarij nima žalostnega konca, je mogoče razbrati iz besed predsednika uprave Leka in Novartisa v Sloveniji, ki jih je izrekel v intervjuju za Sobotno prilogo časnika Delo.

Kot je bilo že naznanjeno, Lek namerava lokacijo na Prevaljah preoblikovati iz proizvodnje v nekakšen globalni operativni center. Od tam bodo skrbeli za logistiko, nabavo, kontrolo kakovosti, tehnologijo, inženiring in drugo. Tako naj bi prevaljska lokacija ostala pomemben del Novartisove mreže.

Robert Ljoljo je ob tem dejal, da bodo skušali ohraniti veliko večino zaposlenih. “Po prvem pregledu smo ugotovili, da bi večino delavcev s Prevalj lahko prezaposlili, moramo pa z njimi še opraviti pogovore. Namero o tem, kaj naj bi se zgodilo na Prevaljah, smo objavili dve leti vnaprej zato, ker želimo biti aktivni pravočasno in ker želimo na Koroškem ohraniti delovna mesta. To bodo nova delovna mesta z višjo dodano vrednostjo. V preoblikovanju bomo praktično vsem kadrom omogočili došolanje in prekvalifikacijo na druga delovna mesta, zato bo lokacija na Prevaljah, ki bo del našega globalnega centra, dobila drug namen.”

Nadaljuje, da bo Lek vsaj še dve leti nadaljeval s proizvodnjo na Prevaljah, vzporedno pa bodo pričeli vzpostavljati operativni center. Ker bodo določeni ljudje že začeli s službo v centru, bo za vzdrževanje proizvodnje potrebno celo dodatno zaposlovanje. Nekaj ljudi pa bo po ukinitvi proizvodnje kljub vsemu preveč, zato bo pomembno vlogo zaposlovanja odigral TAB, kjer bodo, ob morebitnem nakupu novo zgrajene Lekove tovarne, potrebovali vsaj 100 dodatnih ljudi.

JP