Lahko bi mu rekli tudi nesamoumeven vikend kritične misli …

Prihajajoči vikend v Koroškem mladinskem kulturnem centru Kompleks bi lahko poimenovali tudi vikend kritične misli. Nesamoumeven, saj nanjo vse preveč pozabljamo, vsaj v okvirih argumentirane debate na podlagi izkušenj, znanja in ne le trenutnih občutij. Skozi gibljivo sliko, glasbo in literaturo se bodo takšne in drugačne kritične misli publiki valile pod nogami in jo vabile, da se jih pridružijo …

V četrtek, 9. marca, se bo predvajal drugi sklop AGRFT filmov – gre za izbor kratkih igranih filmov iz leta 2016, ogledati pa si bo moč tako igrane kot dokumentarne filme. Na sporedu so tokrat: Šum, Slastni gnus, Jogi in škatla, Vis-a-vis ter Odtisi. Projekcije se pričnejo ob 20.00, vstopnine ni.

Petek je namenjen koroški rap in hip-hop sceni. Z novim albumom VZPON se bo namreč predstavil Tomi Dražič, ki pa obiskovalcem koncerta obljublja nemalo dodatnih presenečenj: premierno bo predstavljen videospot za pesem “Sam povem”, ki je nastala v sodelovanju s Trkajem (https://www.youtube.com/watch?v=lBn_VP7LBoU&feature=youtu.be).

Večer bo še dodatno začinil koroški reper Samo Sam, ki bo v podporu domači sceni in ustvarjalcu Dražiču tudi sam odrepal par svojih komadov. Svež je tudi Samov spot za pesem “Včasih pozabmo živet” (https://www.youtube.com/watch?v=VcfcRZ63iFc&feature=share). Koncert se prične 22.00, vstop je prost!

V soboto pa se ob osmi večerni obeta zagotovo pronocljiv in zanimiv pogovor o knjižnem prvencu Mihe Blažiča (N’toka): Samoumevni svet. Miha Blažič, morda bolje znan pod svojim umetniškim imenom N’toko, je reper in pevec skupine Moveknowledgement. V obdobju množičnih ljudskih protestov v letih 2012–2014 je našel tudi svoj publicistični glas in ga začel neusmiljeno uporabljati, sprva na svojem blogu in kasneje tudi kot kolumnist tednika Mladina. Samoumevni svet je njegov knjižni prvenec. Založnik o knjigi pravi, da avtor v njej poskuša zrušiti naše vsakdanje samoumevnosti in milenijski generaciji izobražencev, prekercev in cinikov pomaga odpirati prostore izvirnega mišljenja in delovanja.

Z avtorjem se bo pogovarjal Jure Lesjak.