Koroški rženi kruh

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec vas v torek, 10. decembra 2024, ob 18. uri vabi v Muzej Slovenj Gradec, Glavni trg 24 na predstavitev monografije Koroški rženi kruh.

Med značilnimi koroškimi jedmi ima rženi kruh, pripravljen po stari recepturi z domačim kislim testom, posebno mesto. Vloga rženega kruha v vsakdanji in praznični prehrani Korošcev presega okvire običajnega ravnanja s hrano, saj so z njegovo pripravo in njegovim uživanjem povezane številne šege in navade. Leta 2023 nam je uspelo, da je bila enota Priprava koroškega rženega kruha vpisana v Register nesnovne kulturne dediščine, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Kot nosilke nesnovne kulturne dediščine tradicionalne priprave koroškega rženega kruha so k vpisu pristopila štiri koroška društva kmetic. Kmetice z ljubeznijo in ponosom skrbijo za prenos znanj na mlajše generacije. S tem ustvarjajo žive in neprekinjene vezi, ki poudarjajo pomen nesnovne kulturne dediščine v sodobni družbi. Z novo monografijo dajemo koroškemu rženemu kruhu še večjo prepoznavnost in veljavo v širši družbi. Monografijo enakovredno podpisujeta etnologinja Brigita Rajšter in fotograf Tomo Jeseničnik, oblikoval jo je Andrej Knez.

Vljudno vabljeni v našo družbo.

Koroški pokrajinski muzej