Koroška v pričakovanju svetovne enduro serije

Koroševa enoslednica (Single trail) v Jamnici.

Mesec dni nas loči od svetovne enduro serije v Jamnici in na Peci, kjer se bo pomerilo 400 najboljših gorskih kolesarjev na svetu. Odmeven dogodek bo v južnem delu Srednje Evrope potekal prvič in bo izjemna priložnost za turistični razvoj tako Koroške kot Slovenije in Avstrije.

V Enduro World Series (EWS) tekmovanju, ki premierno pride na Koroško in v naš del Evrope in bo potekal 31. junija in 1. julija, še ni zgodilo, da bi en dogodek gostili dve državi hkrati. Prav tako se še ni zgodilo, da bi transfer med dvema etapama svetovnega pokala potekal kar skozi rudniške rove. Svetovni enduro pokal bo torej na Koroškem pravi unikat v globalnem merilu.

Kot so včeraj na novinarski konferenci pojasnili organizatorji, gre za eno najtežjih in najatraktivnejših gorsko kolesarskih disciplin, ki od kolesarja zahtevajo kombinacijo zelo dobre fizične pripravljenosti in tehnične dovršenosti. Proge niso tako zahtevne in nevarne kot pri disciplini downhill, zato so zelo priljubljene med neprofesionalnimi gorskimi kolesarji. Ravno zaradi enduro prog kolesarji hodijo po svetu in odkrivajo nove kraje, pravijo organizatorji, in s tem lahko Koroška postane vodilna destinacija gorskega kolesarstva na svetu. Nad uspehom koroških organizatorjev, da so dogodek pripeljali v Slovenijo, so navdušeni tudi pri Slovenski turistični organizaciji. Rebeka Kumer Bizjak iz STO je dejala, da lahko svetovni pokal dolgoročno pozitivno vpliva na turizem v Sloveniji.

Proge so kvalitetne in atraktivne

Kot je že v nedeljskem intervjuju pojasnil organizator dogodka Anej Štrucl, bo svetovna enduro serija na Koroškem zajemala šest etap v dveh dneh. »Prvi dan bo start na Peci, dve etapi na Jamnici in nato ena etapa na Peci. Drugi dan je start ponovno na Peci, nato se kolesarji spustijo na Štenge, sledi etapa v Črni na Koroškem skozi jamo in v Mežici. Nato se vrnejo na Peco, kjer bo zadnja etapa«, pojasni Štrucl.

Proge morajo biti seveda pripravljene na najvišjem nivoju, pri tem pa jim pomaga svetovno priznani urejevalec in načrtovalec gorsko-kolesarskih prog Diddie Schneider. Trase, kjer bodo potekale dirke svetovnega pokala so si že lansko leto ogledali predstavniki organizacije EWS, ki so bili nad Peco in Jamnico izredno navdušeni, pravi Anej Štrucl. Same trase je pohvalil tudi najboljši slovenski enduro kolesar Vid Peršak, ki se lahko že pri rosnih 22. letih pohvali z največ štarti v EWS v Sloveniji. Tekmoval je že v mnogih državah po vsem svetu, za koroške enduro proge pa pravi, da se brez dvoma uvrščajo v sam vrh svetovne konkurence.

Od Divje jage v Črni na Koroškem do svetovnega pokala na Peci

Prvi zametki gorsko-kolesarskih tekmovanj v Mežiški dolini in na Koroškem segajo četrt stoletja nazaj, ko je Dušan Štrucl skupaj s prijatelji organiziral downhill dirko Divja jaga. V lokalnem okolju, pa tudi na nacionalnem nivoju, je bila dirka sicer precej prepoznavna, a preboji v profesionalne vode takrat organizatorjem niso uspeli. »Kar smo mi takrat samo sanjali, je danes uresničeno,« pravi Dušan Štrucl, Anejev oče, ki tudi letos kot lastnik Eko hotela Koroš v Jamnici sodeluje pri sami organizaciji tekmovanja. Danes imajo Korošci možnost, da svojo regijo postavijo na svetovni turistični zemljevid in razširijo prepoznavnost daleč v tuje dežele.

JP