Koroška regija v dveh prihodnjih letih prikrajšana za 10 milijonov evrov

V članku http://bit.ly/2pTT66A  smo predstavili, koliko bodo posamezne koroške občine prikrajšane v prihodnjih dveh letih, ker v proračunski proceduri v slovenskem parlamentu ni bil sprejet amandma NSi in SDS za povečanje povprečnin občinam. To so zahtevali tudi župani domala vseh slovenskih občin (med njimi res ni županov vodilne koalicijske stranke LMŠ, ker ta županov nima). Razprave okrog tega pa še ni konec, saj je za četrtek, 28. novembra, sklicana 8. izredna seja Državnega sveta Republike Slovenije, na kateri bodo obravnavali predlog odložilnega veta na Zakon o izvrševanju proračuna Republike Slovenije za leti 2020 in 2021. Ker je skorajda zagotovo, da bo veto izglasovan, se v parlamentu na to temo obeta še ena razprava in ponovno glasovanje o obeh proračunih.

Za skoraj 313 milijonov evrov bodo v prihodnjih dveh letih prikrajšane vse slovenske občine, ker so koalicijski poslanci zavrnili večjo povprečnino.

Na enaki osnovi kot za vse koroške občine smo opravili tudi izračune na državni in regijski ravni. Če pogledamo tabelo, potem vidimo, da bo Koroška zaradi nižje povprečnine v prihodnjem letu izgubila nekaj več kot 4,9 milijonov evrov, leto za tem pa več kot 5,6 milijonov evrov. Skupno torej krepko preko deset milijonov evrov, ki bi jih lahko dvanajst občin naše regije namenile za razvoj.

Na državni ravni pa izračuni pokažejo, da bodo v vseh slovenskih občinah ostali v prihodnjem letu brez 145 milijonov evrov,  leto kasneje pa skoraj brez 167 milijonov evrov, skupno bodo v dveh letih slovenske občine prikrajšane za skoraj 313 milijonov evrov.

In to kljub rekordno velikem državnem proračunu. Denar torej je, gre za  vprašanje prioritet.