Koroška pripravljena na zeleno preobrazbo?

Koroška je še vedno tista slovenska regija, kjer se razvoj meri v metrih asfalta. Zaradi prometne izolacije in podhranjenosti v prometni infrastrukturi je vsak nov meter asfalta velik napredek, seveda pa je osrednje pričakovanje na tem področju namenjeno tretji razvojni osi. Prometna izolacija pa ne pomeni, da ne  bi mogli skupaj sesti na vlak evropskega zelenega dogovora, ki za doseganje zelene preobrazbe v Evropski uniji na leto namenja po več sto milijard evrov naložb na različnih ravneh.    

»Zeleni dogovor je nova strategija Evrope za rast. Zmanjšal bo izpuste, ustvaril delovna mesta in izboljšal kakovost življenja,« je na podnebni konferenci v Madridu med drugimi povedala predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen. In prihodnost bo električna, vendar ne z elektriko iz Teša, temveč čisto trajnostno energijo.

Kdor ne razume nujnosti zelene preobrazbe za prihodnost tega planeta in za prihodnost naših potomcev, pa gotovo razume računico denarja. Družba GEN-I je pred dnevi odprla sončno elektrarno na poslovni stavbi Telemacha.  S sončno elektrarno bodo pri Telemachu prihranili na dveh strateških področjih: finančnem in okoljskem. Zmanjšali bodo količino proizvedenega ogljičnega odtisa, in sicer za 125 ton na leto, njihov letni prihranek stroškov električne energije pa je ocenjen na 17.600 evrov. V desetih letih je ta prihranek torej že preko 170 tisoč evrov.

GEN-I je na strehi podjetja Telemach postavil sončno elektrarno, ki bo temu podjetju na letni ravni prinesla 17.600 evrov prihranka pri električni energiji.

Obrtno-komunalna cona v Dobji vasi na Ravnah in tudi drugod po Koroškem kar kličejo po izkoriščanju sončne energiji. Na eni proizvodni od dvoran v tej coni pa so prednosti in priložnosti sonca že spoznali.

Na eni proizvodni dvorani v ravenski obrtno-komunalni  coni že izkoriščajo sončno energijo.

 

NK