Koroška pokrajina s sedežem v Slovenj Gradcu, sedež pokrajinskega sveta pa na Ravnah na Koroškem

V novem predlogu za pokrajinsko razdelitev bil sedež pokrajine Koroške v Slovenj Gradcu, na Ravnah na Koroškem sedež pokrajinskega sveta, sedež sveta občin pa bi bil v Dravogradu.

Želja po ustanovitvi pokrajin je na slovenskem političnem parketu prisotna že več kot desetletje, najbližje realizaciji je bila prva vlada Janeza Janše z zakonodajo, ki jo je pripravil takratni minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar. Ravno na tej zakonodaji, pripravljeni v letih 2007 in 2008, temelji aktualen poskus ustanovitve pokrajin.

Po posvetovanju s predsednikom Republike Slovenije g. Borutom Pahorjem, predsednikom Državnega sveta RS g. Alojzem Kovšco ter predsedniki združenj slovenskih občin je bila osnovana skupina strokovnjakinj in strokovnjakov s področja lokalne samouprave in regionalnega razvoja pod vodstvom izr. prof. dr. Boštjana Brezovnika iz Pravne fakultete Maribor. Njihova naloga je priprava predlogov pokrajinske zakonodaje, na podlagi katere bodo predsedniki v mesecu oktobru 2019 opravili razpravo o ustanovitvi pokrajin v Republiki Sloveniji.

Nov predlog bi Slovenijo razdelil na enajst pokrajin, in sicer Dolenjsko, Gorenjsko, Goriško, Južno Štajersko, Vzhodno Štajersko, Zahodno Štajersko, Koroško, Ljubljansko, Primorsko-notranjsko, Savinjsko-šaleško in Pomursko pokrajino. Strokovna skupina ob tem predlaga, da bi bili sedež pokrajine, sedež pokrajinskega sveta in sedež sveta občin vsak v svoji občini oziroma drugem delu pokrajine.

Predlog za ustanovitev pokrajin; vir: www.pokrajine.si

V različnih občinah bi bili tudi sedeži nove pokrajine Koroške. V novem predlogu za pokrajinsko razdelitev bil sedež pokrajine Koroške v Slovenj Gradcu, na Ravnah na Koroškem sedež pokrajinskega sveta, sedež sveta občin pa bi bil v Dravogradu.