Koroška je mednarodni gorskokolesarski center

Osrednja prireditev letošnjega festivala Black Hole Bike Fest na Koroškem je seveda dirka serije Enduro World Series, svetovnega pokala v disciplini enduro z gorskimi kolesi. Izredno popularna serija bo na Koroško privabila stotine tekmovalcev (trenutno prijavljenih približno 650, omejeno na 950) iz vsega sveta, seveda tudi vse največje zvezdnike tega športa.
EWS Peca/Jamnica je plod čezmejnega sodelovanja in eno izmed le osmih prizorišč letošnje serije, kar daje regiji izredno veljavo. Ne samo zaradi tekmovalnega pomena in dejstva, da bo regija v tednu od 16. do 19. junija v središču svetovne gorskokolesarske javnosti, ampak tudi in predvsem zaradi daljnosežnih vplivov na razvoj turizma, ob tem da je gorsko kolesarstvo že sedaj ena izmed gonilnih sil turizma na obeh straneh meje.
Koroška je mednarodni gorskokolesarski epicenter, še toliko bolj v času dirke Enduro World Series Regija, ki ponuja nepozabna gorskokolesarska doživetja znova gosti mednarodni spektakel–dirko svetovnega pokala Enduro World Series. EWS Peca/Jamnica je del svetovne serije, v Avstriji in Sloveniji pa bo dirkalo blizu 900 udeležencev iz vseh koncev sveta.
Registracije za kategoriji EWS100 in EWS-E so še odprte! Obiskovalci in mediji so sloves gorskokolesarskih poti na Koroškem že ponesli po svetu, ta veja kolesarstva pa je danes ena izmed gonilnih sil turizma na obeh straneh meje. Gorskim kolesarjem je zares malo mar za mejo, za njih je Koroška eno največjih in najbolj zabavnih igriščna svetu–z vsem od »speglanih« do tehničnih enoslednic, do svetovno znanega kolesarskega parka na Peci.
Gorski kolesarji morda res pridejo zaradi slovesa na sceni, odnesejo pa veliko več–izjemne razglede, doživetje pristne in mogoče narave, uživanje v sproščujočih jezerih ter seveda značilno gostoljubje. Poti Koroške in vse okoli njih bo od 16. do 19. junija v svetovnem centru globalne gorsko-kolesarske scene, seveda bo takrat na sporedu dirke Enduro WorldSeries Petzen/Jamnica.
Enduro je več tekmovalna disciplina znotraj zelo raznolikega sveta gorskega kolesarstva. Je najbližja tekmovalna disciplina načinu, na katerega vozijo običajni kolesarji–odločnemu poganjanju na vrh gore ter uživanju v spustu in vseh njegovih izzivih na poti navzdol. Dirke v enduru so sestavljene iz več etap, večinoma te vodijo navzdol, ter povezav med njimi. Čas se meri na etapah, zmagovalec je tisti z najboljšim skupnim časom. Enostavno in pregledno.
Serija Enduro World Series(EWS) predstavlja vrh dirkanja v tej disciplini, že nekaj časa je tekmovanje tudi pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze UCI. V koledarju za sezono 2022 je 8 prizorišč, EWS Peca/Jamnica je tako v elitni druščini prizorišč na Škotskem, v Franciji, Italiji,Kanadi, ZDA in Švici. Ko je Koroška v sezoni 2018 prvič gostila dirko serije EWS, so organizatorji objavili 748 minut video vrhuncev, ki so bili samo na spletu deležni 3,2 milijona ogledov! Zdaj je serija samo še večja in bolj vplivna, promocija za deželo bo tako v vseh pogledih še večja.
“Dirka serije Enduro World Series predstavlja enormno obogatitev kolesarskega turizma in gorskega kolesarstva na Koroškem. Naša prizadevanja za visoko kvalitetne poti so nagrajena z obiskom največje gorsko-kolesarske serije,” je razložil Paco Wrolich iz Kärnten WerbungMarketing & Innovationsmanagement GmbH. “Približno 900 najboljših endurašev ne bo zagotovilo samo čudovitih poti s koroških poti, južna Koroška bo na ta vikend v centru mednarodne gorsko-kolesarske javnosti. Dejstvo, da bo Koroška gostila eno izmed osmih dirksvetovne serije EWS je z vidika gradnje poti odlična potrditev dela v zadnjih letih.”
Glavna dirka EWS za profesionalce je bila razprodana v minutah, a vendar se lahko prireditve še vedno udeležite kot tekmovalec. Kategorija EWS-100 je odprta skoraj vsem, poteka pa po enakih trasah kot glavna dirka EWS. A pravila so v tej kategoriji malce bolj sproščena in zato je ta dirka odprta širšemu krogu kolesarjev in kolesark. Prijave so odprte na naslednjem naslovu:https://www.enduroworldseries.com/race/ews-round-2/ews-petzen-jamnica/202187/
EWS-E je ločena dirka za ljubitelje e-koles! Potekala bo na ločeni, a še vedno izjemni trasi, kije posebej izbrana za vožnjo z električnimi kolesi. Dirko sestavljajo klasične krožne etape, vse udeležence pa čaka vsaj en vzpon na moč, kjer bo treba pokazati veliko tehničnega znanja in izkolesa in nog iztisniti zadnji atom moči. Prijave so odprte:https://www.enduroworldseries.com/race/e-series/ews-e-petzen-jamnica/202195/
Glavno prizorišče ob vznožju kolesarskega parka MTB Zone Petzen pod Peco bo gostilo tudi dirko za otroke, šov z jadralnimi padali, zabave in druge spremljevalne dogodke. Medtem pakolesarji serije EWS že nestrpno pričakujejo dirko, ki slovi po odličnih poteh–po pravem gorskem kolesarjenju!
Povezavi:
Festival::https://www.blackhole-bikefest.com
EWS /prijave::https://www.enduroworldseries.com