Korošci napovedali protest v Ljubljani

Korošci se 17. oktobra odpravljajo na protestni shod v Ljubljano pod sloganom “Hoč’mo prvo lopato!”. Mladinski iniciativi za 3. razvojno os se bodo pridružile koroške občine, GZS Koroške in območne obrtno-podjetniške zbornice.
Včeraj se je na Ravnah na Koroškem na pobudo Mladinske iniciative za 3. razvojno os sestal pripravljalni odbor za organizacijo protesta za 3. razvojno os v Ljubljani. Odbor, ki ga poleg iniciative tvorijo še koroške občine, GZS Koroške in območne-obrtno podjetniške zbornice iz Koroške je sklenil, da bo protest s sloganom HOČ`MO PRVO LOPATO! potekal v četrtek, 17. oktobra 2019 ob 10. uri na Gregorčičevi ulici, pred stavbo Vlade Republike Slovenije v Ljubljani.
Vsi navzoči so bili enotnega mnenja, da Koroška že predolgo čaka na prvo lopato in da so naveličani vseh obljub. Zato Korošci od vlade pričakujejo, da se bo gradnja hitre ceste na Koroško pričela letos. Pričetek gradnje 3. razvojne osi na Koroško je bil določen s protokolom, ki ga je Koroška regija leta 2017 podpisala z državo. V tehničnem smislu je s strani DARS-a vse pripravljeno za gradnjo odseka Velenje-Slovenj Gradec. Za pričetek gradnje, pa mora biti sprejeto poroštvo države, ki jamči za 50% višine investicije. Škarje in platno sta zdaj v rokah vlade, Korošci pa ocenjujejo, da aktivnosti za izvedbo prve lopate na 3. razvojni osi potekajo zelo počasi. Zato so se odločili za organizacijo protestnega shoda pred stavbo Vlade Republike Slovenije, ki je odgovorna za pripravo vseh aktivnosti za pričetek gradnje 3. razvojne osi na Koroško.