Korošci bodo protestirali v Ljubljani

Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je napovedala, da bodo organizirali protestni shod v Ljubljani. Opozorilni protest bo opomin vladi, da naj sprejme poroštveni zakon, ki bo omogočil prvo lopato na trasi koroške hitre ceste.
V soboto, 14. septembra 2019, je potekalo že peto kolesarjenje za 3. razvojno os, katerega je organizirala Mladinska iniciativa za 3. razvojno os. To je potekalo pod sloganom HOČ`MO PRVO LOPATO!, saj protokol, ki je bil podpisan med regijama in državo določa, da se mora cesta pričeti graditi letos. V tehničnem smislu je vse pripravljeno za letošnji pričetek gradnje, domačo nalogo pa mora opraviti še politika, saj mora svoje obljube o pričetku gradnje v obliki poroštvenega zakona tudi uresničiti.
Koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik je v okviru kolesarjenja napovedal, da iniciativa pripravlja protest v Ljubljani in da bo iniciativa v naslednjih dneh sklicala organizacijski odbor za pripravo protesta. Vlada mora namreč v kratkem zagotoviti sprejem poroštvenega zakona, zadeve pa se kot vedno, pri politikih zapletajo. Zato Mladinska iniciativa za 3. razvojno os napoveduje opozorilni protest v Ljubljani.
S kolesarjenjem želi Mladinska iniciativa za 3. razvojno os prikazati vsakodnevno katastrofalno prometno odrezanost Koroške od avtocestnega križa, saj počasna vožnja s kolesi uprizarja vsakodnevno predolgo vožnjo Korošcev do avtoceste. Kolesarji so pot proti Koroški pričeli zjutraj v Šentrupertu, kjer naj bi se 3. razvojna os priključila na štajersko avtocesto. Pot jih je vodila najprej v Velenje, kjer jih je sprejel podžupan Peter Dermol. Kolesarji so se nato odpravili preko Graške Gore v Slovenj Gradec. Tam jih je v mestnem jedru pričakal župan Tilen Klugler, poslanec Jože Lenart in skupina kolesarjev iz Dravograda na čelu s podžupanom Antonom Preksavcem. Kolesarski odpravi Mladinske iniciative se je v Slovenj Gradcu pridružil tudi ravenski župan dr. Tomaž Rožen, ki je kolesarje pospremil do končnega cilja pred mestno hišo na Ravnah na Koroškem. Tam jih pozdravil še drugi poslanec Jani Prednik. Skupno se je letošnjega kolesarjenja, po nekaj manj kot 70 kilometrih poti, udeležilo okoli 100 kolesarjev.