Korošci besni na infrastrukturnega ministra

Minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič je z nedavnimi izjavami, da bo štiripasovnica zgrajena samo do Koroške, razburil številne Korošce. Zaradi ministrovih izjav se je na Prevaljah sestal Odbor za izgradnjo hitre ceste, prisotna pa so bila pomembna imena koroškega gospodarstva in politike. Odbor je sprejel nekaj sklepov, ki pa so, glede na dosedanji odnos vlade do Koroške, precej optimistični.

Medtem ko minister že odpira šampanjec za hitro cesto do Slovenj Gradca, so Korošci še vedno razburjeni

Zaradi izjav ministra dr. Petra Gašperšiča je med koroškimi borci za izgradnjo hitre ceste vse do mednarodnega mejnega prehoda Holmec ponovno zavrelo. Gašperšič je namreč ob zadnjem obisku na Šaleškem in Koroškem izjavil, da hitra cesta do Slovenj Gradca bo. Tako je zadovoljil prebivalce od Velenja do Slovenj Gradca. Korošce, ki živijo globlje v regiji, pa je razburil in razočaral z izjavo, da se bo prometna problematika od Slovenj Gradca naprej proti Holmcu reševala z rekonstrukcijami obstoječih regionalnih cest. Tako se je pod okriljem prevaljskega župana dr. Matica Tasiča sestal Odbor za izgradnjo hitre ceste, na katerem so sestankovali koroški župani in predstavniki koroškega gospodarstva. Sprejeli so več sklepov, ki dajejo vladi jasno sporočilo, da o gradnji hitre ceste do Holmca mislijo »smrtno« resno.

Udeleženci Odbora za izgradnjo hitre ceste, Mojca Kert in Aleksandra Gradišnik, predstavnici Gospodarske zbornice Slovenije za Koroško, Karmen Sonjak iz RRA Koroška, predstavnik Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik ter poleg prevaljskega župana in koordinatorja odbora dr. Matica Tasiča še županja in podžupan občine Dravograd Marijana Cigala in Anton Preskavec, so sprejeli šest sklepov, katerih skupni imenovalec je sporočilo vladi, da koroška lokalna politika in gospodarstvo ne odstopata od hitre ceste do mejnega prehoda Holmec, in da alternative niso možne.  Korošci hočejo avtocesto, ki jo poznamo pod imenom tretja razvojna os.

Sprejeti sklepi Odbora za izgradnjo hitre ceste

Javnosti in vladajoči eliti v Ljubljani je omenjeni odbor ponovno poslal zelo jaso sporočilo, da Koroška ne odstopa od zahteve za izgradnjo hitre ceste od avtocestnega križa do mejnega prehoda Holmec, podpisana pa je tudi skupna izjava gospodarstva Koroške in Savinjsko-Šaleške regije o podpori izgradnji hitre ceste. To skupno izjavo je podpisalo več kot 100 podjetij, ki delujejo v teh regijah. Drastičen ukrep bi lahko bil tudi sklep o organiziranemu oviranju prometa kot znak protesta zaradi odmika od podpisa protokola, katerega predlog je Mladinska iniciativa za 3. razvojno os predložila na odboru, obravnaval pa ga naj bi še Svet koroške regije. Poleg obravnave predloga osnutka so Svetu koroške regije naložili še organizacijo sestanka z dr. Mirom Cerarjem na temo cestne problematike. V začetku aprila se naj bi sestali predstavniki Tasičevega odbora in predstavniki DARS-a, na sestanku pa bi določili terminski plan izgradnje ceste od avtocestnega križa do Holmca, predstavili pa bi tudi študijo ekonomskih učinkov, ki naj bi jih prinašala izgradnja ceste.

JP