Koronavirus oklestil ceno električne energije

Brez omrežja ni elektrike in v času epidemije koronavirusa se je država odpovedala tako imenovani omrežnini. Položnice za gospodinjstva in mala podjetja bodo v prihodnjih treh mesecih v povprečju nižje za okoli 20 odstotkov. Tej krizi pa se je z nižjimi cenami pridružila tudi družba GEN-I, ki je za svoje dosedanje in seveda tudi nove odjemalce dodatno znižala ceno električne energije za 15 odstotkov. V težkih časih torej vsaj ena dobra novica, ki odmeva tudi na Koroškem.

Kaj vse je na računu?

Poleg porabljene energije plačujemo tudi strošek omrežja, to je omrežnino in ta  omrežnina gre na račune operaterjev omrežja (ELES, SODO) in elektrodistribucijske družbe. Omrežnino plačujemo delno glede na porabljeno energijo (kWh), del omrežnine pa se plačuje tudi glede na obračunsko moč (kW/mesec). Ta je odvisna od jakosti glavne varovalke in je zapisana na vsakem prejetem računu.

Poleg energije in omrežnine plačujemo še tri prispevke, to je prispevek za delovanje operaterja trga (ta del je namenjen za delovanje Borzena), prispevek za energetsko učinkovitost (ta del se porablja za spodbujanje energetske prenove stavb) in prispevek za spodbujanje obnovljivih virov.  K temu dodamo še trošarino, ki gre v državni proračun, in seveda še 22% davek na dodano vrednost (DDV), s katerim se tudi polni državna blagajna.

Če povprečen mesečni strošek za gospodinjstva in manjše poslovne uporabnike za elektriko znaša okoli 50 evrov, se bo omrežnina za te uporabnike v mesecu marcu znižala za 33 odstotkov, ob nespremenjeni porabi električne energije bo celoten račun nižji za 14 odstotkov.  Skupaj z ukrepom vlade, na podlagi katerega gospodinjski odjemalci in mali poslovni odjemalci v istem obdobju ne bodo plačevali prispevkov za proizvodnjo iz obnovljivih virov energije, pa bo njihov skupni mesečni prihranek približno 27 odstotkov, sporočajo iz Agencije za energijo. Nekateri dobavitelji električne energije pa bodo še dodatno znižali cene elektrike.

»Kot prvi dobavitelj električne energije v Sloveniji znižujemo cene v času, ko so se številna gospodinjstva in mala podjetja znašla v stiski.«     Robert Golob, predsednik uprave GEN-I.

V GEN-I pristopili k akciji Ostani doma

Ostani doma je slogan v času epidemije koronavirusa, ki se mu je pridružil tudi družba GEN-I.  Za svoje gospodinjske odjemalce in male poslovne odjemalce so za obdobje treh mesecev namreč ponudili  15 odstotkov nižje cene tarif električne energije. Z akcijo so se simbolno pridružili vseslovenski pobudi, naj za zajezitev širitve virusa Covid-19 ostajamo doma. Da se posvetimo svojim najbližjim in da socialne stike z okolico ohranjajmo prek digitalnih kanalov. Prav ti digitalni kanali, ki nam odpirajo stik s svetom, pa z enim klikom od doma omogočajo cenejšo električno energijo.

»Kot prvi dobavitelj električne energije v Sloveniji znižujemo cene v času, ko so se številna gospodinjstva in mala podjetja znašla v stiski. Upamo, da bodo našemu zgledu sledili vsi gospodarstveniki, ki to danes zmorejo, ne le energetiki. Zdaj ni čas za kovanje dobičkov in lastne interese, ampak za solidarnost,« je dejal dr. Robert Golob, predsednik uprave GEN-I.