Končni prispevek RK Slovenj Gradec za sezono 2022/23

Ivan Vajdl, trener članske ekipe Slovenj Gradca, je po čevapčičih zadnji petek v maju in po zadnji prvenstveni tekmi, bila je proti letos izredno uspešnim Velenjčanom, kot vkopan stal pred stopniščem športne dvorane. Zdelo se nam je, da kar ne moremo verjeti, kaj je njemu in njegovim fantom uspelo, ne le v zadnjem kolu, temveč v sezoni 2021-22. Peto mesto v tej sezoni NLB lige je izredno lep dosežek, glede na vse okoliščine, celo odličen.

Devetindvajset točk, od tega 11 jeseni in 18 spomladi, je dosežek, ki ga bomo kdaj še zelo čislali, posebej, če se nam kdaj v prihodnje zgodi kakšna manj uspešna sezona. Naš »coach« je imel rahel nasmešek na ustih. Kot da kar ni mogel verjeti, kaj mu je uspelo. Dobra jesen, odlična pomlad! Seveda bi lahko bilo tudi boljše, posebej jeseni, a nad dosežkom RK Slovenj Gradec v NLB ligi v sezoni 2021-22 moramo biti veseli; kaj veseli, celo navdušeni. Vsi: igralci, strokovno vodstvo, klubski funkcionarji, navijači, vsa rokometna in športna javnost v Slovenj Gradcu.

Zaradi tega je tudi razumljivo, da si s prihajajočo sezono postavljamo še za korak višje cilje. Kratek pogled nazaj razkriva najpomembnejše mejnike minule sezone. Dober plasma.
Prvo, s čemer moramo biti zadovoljni, je plasma članske ekipe na peto mesto lestvice NLB lige. Glede na to, da so v prvoligaški druščini še razmeroma mlada ekipa, pri tem namenom apostrofiramo bogato zgodovino rokometa v Slovenj Gradcu, je to dosežek, vreden vsega spoštovanja. Po manj uspešni jeseni, ko so v trinajstih kolih zbrali le enajst točk, moramo biti z drugim delom prvenstva naravnost navdušeni. Trinajst tekem, od tega le pet doma in osem v gosteh, pa kar osemnajst točk. Izgubili smo le štiri tekme, v Mariboru, Kopru, Celju in Trebnjem. Zmagali pa smo v Dobovi, dvakrat v Ljubljani, v Škofji Loki, z Ribnico, Šmartnim, s Svišem, Ormožem, nazadnje z Gorenjem. Spomladanski del, je bil kljub poškodbam odličen in je za klub lahko dobra iztočnica za novo sezono. Tokrat bodo cilji morda že višje postavljeni. Nič presenetljivega ne bo, če bodo usmerjeni tudi proti Evropi, kjer je Slovenj Gradec nekoč že imel vidno vlogo.

Dober odziv igralcev. Ne morem mimo tega, da ne bi pohvalili velikega prispevka igralcev in
strokovnega vodstva k odlični pomladi. Spoznanje, da jesen ni bila po njihovi meri, je fante
na igrišču in strokovno vodstvo spodbudila k večjim ambicijam. Vsi so se dobro pripravili na
pomladanski del prvenstva. Ekipa se je dobro uigrala, iz tekme v tekmo kazala več ambicij,
kar se je odrazilo v osemnajstih točkah. Vse moramo pohvaliti, vratarje Dobaja, Solda,
Petriča in Smolnikarja, pa izvrstnega kapetana Cvetka, levega zunanjega Levca, novinca Kotarja, izvrstnega Štumpfla z Jezernikom, Yankovsyya in Buloviča na levem krilu, desna Golčarja in nesrečnega Banfra, proti koncu vse boljšega Šola, pivota Kleča in Lesjaka, pa vedno dobre Grobelnika, Komarja itd. Pristaviti moram še Davida Svečka, ki je v hipu osvojil slovenjgraško publiko, a je imel smolo s kar dvema poškodbama.

Priznanje je treba dati tudi trenerjema Ivanu Vajdlu in Sebastjanu Soviču, ki sta vso sezono vztrajala pri načrtih in gulila žogo včasih tudi do nezavesti, bi rekli navijači. Klub pa je vseskozi imel spodobno finančno in vsakršno drugo podporo vodstva kluba, ki ga je s koncem sezone na predsedniškem mestu zapustil Samo Lampret. Pomemben delež je dodal športni direktor Borut Ošlak, klub pa je imel tudi odlično logistično podporo v sekretarju Matjažu Belišu. O tem, kakšen je prispevek legende Jožeka Plaza, je pa tako ali tako jasno: neizmerno velik!

Dobra podpora publike. Ni mogoče natančno izračunati, kolikšen delež so k petemu mestu v
NLB ligi prispevali gledalci, dejstvo pa je, da je njihov prispevek izredno velik. Slovenjgraški Orli so vse prvenstvo dajali energijo fantom na igrišču, naj je šlo za tekme v domači dvorani ali v gosteh. Orlov ni mogoče prelisičiti. Oni podpirajo ekipo glasno in energično, edini pogoj za to je vselej odnos igralcev do klubskih ciljev. Če je ekipi šlo dobro od rok, nikoli ni bilo problema glede podpore. Tudi ko fantom ni šlo, a so se borili, je bila podpora s tribun. Spomnimo se lanske jeseni, ko fantom ni šlo vse po načrtih, in so se oglasi tudi navijači. Oskar Beliš, Džaldo in drugi so pogrešali večjo zavzetost. Fantje so jih slišali in kasneje so bili vsi zadovoljni.

Dobre mlade selekcije. Klub nikoli ni zgolj članska ekipa, sestavljajo ga ekipe od mlajših
dečkov do mladinske vrste. V letošnji sezoni je barve RK Slovenj Gradec in mesta miru poleg članskega moštva zastopalo kar sedem selekcij. Vse od mlajših dečkov C do mladinskega moštva smo v turbulentni sezoni 2021/22 spremljali zanimive rokometne igre, ki so skozi celotno leto v malo šolo rokometa, ki je tudi nov projekt koroškega rokometnega predstavnika privabile številne nove člane. Za najmlajši podmladek sta v letošnji sezoni skrbela Žiga Lesjak in Rok Krevs, ki sta s svojimi igralskimi izkušnjami pripomogla k boljšemu razvoju mladih rokometašev, ki so v selekcijah mlajših dečkov A, B in C igrali v turnirskem sistemu brez beleženja rezultatov, ki je zagotovil miselno napredovanje in predvsem užitek igranja rokometne igre. Velik met je letos uspel starejšim dečkom, ki so se pod taktirko nekdanjega igralca Slovenj Gradca Aleša Germana uvrstili med 10 najboljših ekip v Sloveniji.

Kadetska ekipa se je pod vodstvom Martina Podstenška preko kvalifikacij prebila v prvo
kadetsko ligo, ki je letos veljala za eno najmočnejših. Mladi Korošci so v eliti štirinajstih
najboljših slovenskih ekip osvojili končno deveto mesto. Poleg mlajših dečkov, starejših
dečkov in kadetov smo lahko ponosni tudi na mladinsko ekipo, ki je po lanskem izpadu iz
prve lige v letošnji naskakovala sam vrh drugo ligaških rokometašev. Po skupinskem delu, jim je v »trnovi« končnici za prvaka zmanjkalo nekaj športne sreče, zato so mladi borci osvojili končno četrto mesto. V Slovenj Gradcu se je minulo leto igral in razvijal odličen rokomet, kar priča dejstvo, da imamo v reprezentanci kar tri produkte slovenjgraške rokometne šole. Člani kadetske in mladinske selkcije; Gal Fajmut ter brata Miha in Tjaž Štaleker so si s trdim delom prislužili vpoklic med najboljše. Dobra plat dela z mladimi je vselej tudi velik razlog za množičen obisk navijačev na domačih tekmah.

Poleg uspehov ekip v letošnji sezoni, je klub prestavil nekaj mejnikov tudi na zadnji skupščini, ki se je odvila v prostorih velike dvorane MKC Slovenj Gradec. Poleg predstavite poročil iz preteklih obdobij, je zbor članov je soglasno sprejel odločitev, da se iz uradnega naziva kluba odstrani letnica 2011 in se klub tudi uradno preimenuje v RK Slovenj Gradec. Prav tako so bili za naslednje mandatno obdobje soglasno potrjeni tudi novi izvršni organi kluba. Za novega predsednika je bil potrjen Damir Budimir, ki v ožjem in širšem poslovnem krogu uživa veliko spoštovanje in zaupanje. Verjamejo, da je klub iz rok Sama Lampreta, kateremu se iz srca zahvaljujemo za trud in energijo, prešel v dobre roke, ter da bo tudi v prihodnje voden z zanosom in uspehom, kot si naš klub to zasluži. S tem dogodkom in hkrati tudi vedno bližnjim zaključkom sezone, klub zaključuje izredno uspešno poglavje in hkrati začenja novega, za katerega upamo na ne bo nič kaj manj rodovitno kot zadnje.