Kilometrski spust po jeklenici že prihodnje leto

Občina Črna na Koroškem je tik pred razpisom za izvajalca del za kilometer dolg zipline oziroma jeklenico za spuste. Adrenalinska atrakcija, ki je magnet za turiste po vsem svetu, bo na voljo prihodnje leto.

Zipline oziroma jeklenica za spuste, kakršno v Sloveniji dobro poznamo z vrha planiške skakalnice ali čez bovške soteske, bo kmalu tudi v Črni na Koroškem. Zipline bo del Outdoor parka Črna na Koroškem, ki spada v sklop obsežnega čezmejnega projekta NatureGame. Projekt, ki je financiran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 2,3 milijonov evrov, prinaša na Koroško še druge turistične zanimivosti, črnjanski park pa je ocenjen na 232 tisoč evrov. Za dobršen del investicije občina prejme evropska sredstva, sami pa bodo za gradnjo namenili med okoli 34 tisoč evrov.

Od septembra 2015 je z vrha skakalnice bratov Gorišek v Planici mogoče doživeti najdaljši spust po jeklenici v Sloveniji, kmalu pa bo prvo mesto najdaljšega ziplina prevzela Črna na Koroškem. Tovrstni spusti so magnet za turiste, kar dokazuje tudi zipline v Planici, kjer zabeležijo tudi krepko preko tisoč obiskovalcev mesečno.

Črnjanska jeklenica bo potekala od Navrškega vrha do bližine kmetije Kogelnik, spust pa bo dolg kar tisoč metrov, poleg tega bo najvišja točka nad tlemi na dobrih 200 metrih. Občina ima za gradnjo že vsa potrebna dovoljenja in je tik pred objavo razpisa za izvajalca del. Večino del naj bi izbrani izvajalec opravil še letos, odprtje ziplina in Outdoor parka Črna na Koroškem pa bo prihodnje leto.