Kdor razmišlja le to, koliko bo kapnilo v žep, ne bo nikoli uspel

Zelo skromen, a izjemno uspešen podjetnik, inovator in čebelar Roman Kogelnik iz Mežice najprej ni bil prepričan, ali je pravi človek za nedeljski intervju. A njegovi izumi, poslovni dosežki in znanje pravijo drugače. Roman se ne hvali s svojim uspehom in trdo dela iz dneva v dan. Eden izmed njegovih izjemnih izumov je poseben »osmukač« cvetnega prahu z nog čebel, narejen na tak način, da čebelar pridobi karseda čist cvetni prah, obenem pa je »osmukač« prijazen do čebel. Te besede slovar slovenskega jezika ne pozna, smukalnik ali osmukalnik je med čebelarji seveda znana naprava, Roman Koglenik pa je »osmukač« patentiral s slovenskim patentom, pozitivno mnenje je dobil tudi iz Evropskega patentnega urada, čaka še na odobritev patenta v Rusiji.

A to še zdaleč ni njegov edini izum, veliko patentov se je že nabralo, nekaj jih v proizvodnem obratu podjetja Kovinoplastika Kogelnik tudi izdeluje. Z inovativnimi pristopi se loteva vsakega področja v življenju, tako poslovnega kot zasebnega. Tudi proizvodne stroje uspe dodelati tako, da vse faze izpeljejo sami in ne potrebujejo več delavčeve pomoči ter nadzora.

Roman med pogovorom pobrska po debeli mapi patentov.

Čebelar od leta 1960

Roman, ste velik ljubitelj čebel in predan čebelar, podjetnik in inovator, patentirali ste že več izumov. Eden od bolj zanimivih je »osmukač«  čebeljega prahu z nog čebel. Nam lahko zaupate, od kod izvira ta ljubezen do čebelarstva in kako ste prišli do ideje »osmukača«?

»Osmukač« sem razvijal dolga leta, vanj vložil veliko truda in denarja. In ni mi žal, saj sem zaljubljen v čebele. Čebelarim namreč že od leta 1960, takrat sem bil star komaj 10 let. Naj ob tem povem eno zanimivo zgodbo. Ko sem bil mlad, sem bolehal za sklepno revmo, imel sem že zasenčene kosti – včasih so mi sklepi tako odpovedali, da sem eno roko premikal s pomočjo druge, da o bolečini ne govorim. Zdravnik mi je dejal, da bolečino olajšajo morska voda, sol, toplota ali pa čebelji pik. Tako sem se z desetimi leti pridružil Čebelarski družini Mežica, čebele so me začele pikati in danes imam zdrave sklepe. Vsako pomlad me je piknilo najmanj 100 čebel, od te meje naprej pa nisem več štel.

Pa »osmukač« v praksi deluje tako, kot ste si ga zamislili?

Seveda, a ta »osmukač« je treba najprej preučiti in spoznati njegovo delovanje ter pomen. Poleg izdelka ponujam tudi brošuro, kjer je opisano, kako se montira in uporablja. Ne trdim, da je moj »osmukač« boljši od drugih, to ne bi bilo lepo, a vseeno trdim eno stvar, in sicer, da je v mojem »osmukaču« najbolj čist cvetni prah. Med cvetnim prahom namreč najdemo razne tujke, kot so denimo čebelje noge ali krilca ter deli telesa. S takšno strukturo, kot jo ima ta »osmukač«, tega praktično ni.

Kako daleč ste s proizvodnjo produkta in prodajo?

S proizvodnjo smo sicer že začeli, ampak zaenkrat še ne z množično. Razmišljam, da bi se najprej razširili na latvijski trg. Tam sem namreč spoznal mladega, naprednega čebelarja, s katerim mislim, da bi lahko dobro sodelovala. Zaenkrat si na trgu niti še ne upamo konkurirati, saj nimamo dovolj prostih kapacitet, da bi lahko zadovoljili povpraševanje. Ko se bomo tega lotili, se bomo morali dodatno kadrovsko okrepiti.

Po patent tudi v Rusijo

Izdelek pa imate patentiran tudi v tujini, ne samo v Sloveniji.

Tako je, po tem, ko sem v Sloveniji dobil podeljene patente, sem začel s postopkom pridobivanja evropskega patenta – PCT, ki so mi ga že priznali. Prav tako sem v postopku pridobivanja patenta v Rusiji, kjer je trg ogromen in sem prepričan, da ga bodo odobrili.

Je vaš dolgoročni cilj prodreti na trge po vsem svetu?

Seveda. Tak človek sem, da ko se nečesa lotim, ko o nečem razmišljam, mi je denar sekundarnega pomena. In to povem vsakemu podjetniku, obrtniku, ki začenja svojo poslovno pot. Če nekaj znaš delati, moraš samo začeti delati – denar bo prišel sam. Če ob delu razmišljaš samo o količini denarja, ki ti bo kapnila v žep, ne boš nikoli uspel. V realizacijo te inovacije sem šel z veliko ljubeznijo in vidim, da je to zelo perspektiven projekt.

Kako pa gledate na vedno večji problem umiranja čebel zaradi pesticidov in drugih onesnaževalcev okolja. Je to v Sloveniji zaskrbljujoče?

Mislim, da v Sloveniji to še ni tak problem, je pa odvisno, kje imaš čebelnjake. Čebelarili naj bi v neokrnjeni naravi. Jaz imam to srečo, da v mojem okolju ni intenzivnega kmetijstva, kjer se uporablja veliko pesticidov. Tudi sam gojim čez sto dreves sadnega drevja, a v času cvetenja nikoli ne škropim in s tem ne onesnažujem medu.

Koroška idealna za čebelarje

Kar opazijo tudi ljudje, vaš med je namreč precej priljubljen.

Dobil sem tudi več priznanj za kakovost medu, sicer pa je koroški med nasploh zelo dober. Tudi drugi Korošci, ki se ukvarjajo z medom, prejemajo številne nagrade. Ob tem lahko rečemo, da imamo še dokaj neokrnjeno naravo. Če pa gremo v višje ležeče predele, kot sta denimo Koprivna ali Bistra, so pa pogoji idealni, in med iz takšnega okolja je pravo zlato.

Ste avtor toliko inovacij, da v enem intervjuju preprosto ne moremo spregovoriti o vseh. Kateri izum bi na tej točki še izpostavili?

Zelo rad razmišljam o novih stvareh in jih tudi razvijam. Ko končam in izpilim neko novost, hitro usmerim misli v nov projekt. Neka stvar me zanima zgolj toliko časa, da jo obelodanim. Eden izmed mojih izumov je tudi indikator električnega stanja v akumulatorski bateriji, ki zaradi visoke cene na slovenskem trgu sicer ni zdržal. Gre pa za to, da indikator v akumulatorju, brez da bi le-tega odpirali, pokaže, ali je akumulator električno prazen, poleg tega pa meri še nivo elektrolita.  

Druga stvar je denimo palica za pobiranje pasjih iztrebkov, ki ima tri funkcije: daje oporo tako kot običajna palica, z njo se lahko braniš pred drugimi napadalnimi psi, poleg tega pa lahko za svojim kužkom brez pripogibanja pobereš iztrebek. S pritiskom na gumb pa se sproži dodatna palica, ki deluje kot nekakšna metlica in pospravi iztrebek v posebno posodo na koncu palice, to plastično posodo pa lahko elegantno spraznimo v smeti in jo očistimo z vodo.

V vašem proizvodnem obratu izdelujete različne izdelke za podjetja, kot sta Tovarna akumulatorskih baterij (TAB) in Cablex, poleg tega imate v Mežici tudi avtopralnico in bar. Ali tudi k proizvodnim procesom in drugim elementom poslovanja pristopate inovativno?

Za TAB, denimo, izdelujemo plastične čepe za akumulatorje, ki so plod mojega inovatorstva, te pa izdelujemo s stroji, ki sem jih zasnoval ali dodelal sam. Pri lokalu pa sem uveljavil svojo filozofijo, da se mora človek v njem počutiti domače. Zaradi tega smo tudi izbrali naravne, do oči prijazne barve. Prav tako se lahko pohvalimo s tako široko ponudbo, kakršne na Koroškem ne srečamo, tudi kavo kuhamo na prav poseben način, naši zaposleni so se za to morali posebej izobraziti. Lahko rečem, da me ta inovativnost že od mladosti spremlja na vseh področjih v življenju.

Jon Petek