Kdo bo z morebitno prodajo TAB-a najbolj obogatel?

Koroško je nedavno presenetila novica o prevzemu mežiškega podjetja TAB, d.d. Iz lastniške strukture podjetja lahko razberemo, kdo bo s prodajo najbolj obogatel.

»Eno najuspešnejših slovenskih podjetij, Tovarna akumulatorskih baterij TAB Mežica, je po neuradnih, a zanesljivih informacijah, tik pred prodajo strateškemu partnerju, južnoafriškemu proizvajalcu baterij Metairu,« so zapisali na portalu Finance.si. Dodajajo, da naj bi bil prevzem vreden okoli 300 milijonov evrov, razlog prodaje pa naj bi bil odziv na spremembe na področju baterijske proizvodnje.

Na številna vprašanja, ki se porajajo ob tako velikem prevzemu, je zaenkrat še nemogoče odgovoriti, lahko pa predvidimo, kdo od lastnikov bo prejel največji del južnoafriških milijonov.

Če pogledamo lastniško strukturo in vsakoletno delitev deleža izplačanih dividend med lastnike, si lahko izrišemo sliko, kdo bi z morebitnim prevzemom najbolj obogatel. Največji kos dobička, namenjenega lastnikom, vsako leto roma v podjetje Energija RM, d.d., ki je 40-odstotni lastnik podjetja TAB, d.d. Kot je razvidno iz podatkov na portalu GVIN, je največji lastnik podjetja Energija RM Janez Pačnik, lasti si slabih 20 odstotkov podjetja. Ob tem je zanimivo 12,23-odstotno lastništvo podjetja AI-S, d.o.o., iz Domžal nad Energijo RM; podjetje namreč nima spletne strani, po podatkih Bizi.si nima niti enega zaposlenega, 100-odstotni lastnik pa je Miha Šetina. Kdo je Miha Šetina, je težko izbrskati, zanimivo pa je tudi to, da niti en slovenski spletni medij še ni omenjal poslovneža, ki si lasti zajeten del koroškega svinčenega imperija, dejavnost njegovega podjetja po SKD pa je oddajanje in obratovanje lastnih ali najetih nepremičnin.

Vir: GVIN, september 2017

Nekaj manj kot 16 odstotkov podjetja TAB, d.d., si lasti tudi njegov direktor Bogomir Auprih, ki velja za dobičkarskega rekorderja pri izplačilih dividend fizičnim osebam. Z manj kot deset odstotki mu sledijo Pavel Hercog, Igor Lipovnik ter Klavdija Kajzer, drugi delničarji pa si lastijo manj kot en odstotek družbe.

JP