Kdaj bo vlada odpravila pogoj PCT?

Samo visoka precepljenost vodi do odprave pogoja PCT. Na včerajšnji novinarski konferenci sta sodelovala minister za zdravje Janez Poklukar in vodja posvetovalne skupine za cepljenje dr. Bojano Beovič. Tema novinarske konference je bilo cepljenje proti covidu-19. Minister je najprej predstavil aktualne razmere v bolnišnicah in povedal, da se z 11. 10. 2021 zaradi zmanjševanja covidnih bolnikov zapira covidni oddelek v Sežani.

Zmanjšujejo se tudi kapacitete na navadnih oddelkih v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, Splošni bolnici (SB) Celje in SB Novo Mesto. Kapacitete za potrebe intenzivnega zdravljenja ostajajo nespremenjene.

Tudi v Sloveniji na voljo zdravilo regeneron
V Sloveniji smo na področju zdravljenja covida-19 v koraku z najnovejšimi zdravili. V Sloveniji imamo od sredine poletja na voljo zdravilo regeneron, ki temelji na uporabi monoklonskih protiteles. Uporablja se za zgodnje zdravljenje bolnikov s potrjeno okužbo covida-19 in za zaščito po kontaktu z okuženo osebo v primeru, da obstaja tveganje za hud potek bolezni. Aplikacija zdravila je predvidena v dnevnih bolnišnicah predvsem v okviru urgentnih centrov oziroma v domovih starejših občanov (DSO) pod nadzorom zdravstvenega osebja. Zdravilo je prednostno namenjeno osebam z imunsko pomanjkljivostjo in osebam z dejavniki tveganja za hujši potek bolezni, to so starejši od 65 let, osebe s povečano telesno težo, kronično obstruktivno pljučno boleznijo, sladkorno boleznijo, srčno-žilnimi boleznimi. Ker je povprečna starost na covidnih oddelkih 70 let in ker vemo, da imajo starejši večje tveganje za težje bolezni, je smiselno, da se starejši od 65 let ob pozitivnem testu PCR posvetujejo z izbranim zdravnikom o morebitni napotitvi v dnevno bolnišnico na infuzijo zdravila regeneron.

Več preberite TUKAJ.