Jože Možina po petnajstih letih spet vodil oddajo Utrip

Utrip je komentatorska tedenska oddaja Informativnega programa na RTV Slovenija, ki je na programu vse od leta 1988. Zadnjo oddajo, ki je bila na sporedu včeraj na prvem programu RTV SLO, je po dolgem času spet vodil novinar Jože Možina. 

 Oddaja je sprožila številne komentarje na družabnih medijih. Za komentar oddaje smo zaprosili koroškega Slovenca magistra Vladimirja Smrtnika, podžupana občine Bistrica nad Pliberkom, bivšega predsednika Enotne liste. Za naš portal je povedal naslednje: 

Zadnja oddaja Utrip je bila še posebej zanimiva, saj je prikazala različne politične iztočnice, ki bodo v velikem volilnem letu 2022 bržkone merodajno vplivale na javno mnenje v Sloveniji. Dr. Možina se trudi za uravnotežen prikaz dejstev in ne poenostavlja v stilu marsikatere druge oddaje ali članka v mainstream medijih, kjer se rado negativno prikazuje samo ena stran, druga pa nikoli s tisto kritično distanco, ki naj bi obveljala v kritičnem novinarstvu.  

Ustavil bi se nekoliko podrobneje najprej v Dražgošah in pri bizarnem nastopu nekdanjega šefa komunistov. Neokusno je že dejstvo, da se hvali neko navidezno “junaštvo” na kraju, kjer je tudi zaradi neodgovornega postopanja partizanov umrlo veliko nedolžnih domačinov. To me spominja na poboj Peršmanove družine tik pred koncem vojne v bližini Železne Kaple. Tudi tam so se partizani, ki so bili množično v bližini dogodka, ko sta dva SS-ovca pobijala nedolžno družino, raje umaknili v gozd kot da bi priskočili na pomoč družini, kjer so bili pred tem mnogokrat deležni pomoči in resničnega gostoljubja. Ni presenetljivo, da se iz tistih časov od še živečih prič večkrat sliši očitek “bolj smo se morali bati nespametnih potez partizanov kot pa kakih napadov Nemcev!” 

Vsekakor je nastop Kučana letos še enkrat več podkrepil vtis, da gre za ustvarjanje mitov in legend in krepitev razdora med narodom, skoraj v stilu tega, kar so “politkomisarji” počeli v pripravi revolucije med leti 1942-1945. Iz tega nekako sledi tudi vse drugo, na primer “nagajanje” levice in “kulovcev” pri boju proti epidemiji, ki ga Slovenija bije po zaslugi sedanje vlade nad vsemi pričakovanji in zelo uspešno. Cilj levice pri “nagajanju” pa je očitno, da bi vlado rada potisnila v ukrepe, ki so morda pretirani in ob upoštevanju vseh izkušenj in informacij iz tujine tudi neučinkoviti. Če bi vlada nasedla tem igricam in morda celo razmišljala o uvedbi prisilnega cepljenja, bi to privedlo še do večjega razkola med narodom in bi dokončno zapečatilo usodo vlade, kot to doživljamo v Avstriji. Tu vlada želi uvesti prisilno cepljenje in to bo bržkone pomenilo njen politični konec.  

Skratka, takšne oddaje, ki so objektiven prikaz dogodkov, so izjemno koristne in lahko novinarja Jožeta Možino za takšen pristop samo izrecno pohvalim!”

Oddajo si lahko ogledate na tej povezavi: https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174839845?s=tv