Janša s predstavniki Novartisa o prihodnosti podjetja in konkurenčnosti slovenskega okolja

Premier Janez Janša se je ob robu blejskega strateškega foruma srečal tudi s predstavniki Novartisa. Na sestanku so govorili o prihodnosti Novartisa v Sloveniji in konkurenčnosti slovenskega gospodarskega okolja. Novartis še vedno ostaja zvest ideji logističnega centra na Prevaljah.

Predsednik vlade Janez Janša se je v nedeljo ob robu blejskega strateškega foruma srečal s Christianom Pawlujem, članom uprave Sandoza in globalnim vodjo Sandoza za strategijo, portfelj izdelkov in razvoj poslovanja, Robertom Ljoljem, predsednikom Novartisa v Sloveniji, in Gregorjem Makucem, vodjem za javne zadeve v Novartisu v Sloveniji.

“Na sestanku je bilo govora o delovanju Novartisa v Sloveniji, gospodarski situaciji v Evropi in svetu ter konkurenčnosti slovenskega okolja za naložbe. Pogovor je tekel tudi aktivnostih farmacevtske industrije v COVID in post-COVID obdobju. Pogovori pomenijo nadaljevanje dobrih dvostranskih pogovorov doslej,” so po sestanku sporočili z vlade.

Proizvodnja na Prevaljah do leta 2022

Novartis velike spremembe načrtuje za Lekov proizvodni obrat na Prevaljah. Švicarski farmacevtski gigant je že pred časom napovedal, da širokospektralni antibiotik na Prevaljah nima več prihodnosti in da ga bodo proizvajali samo še do druge polovice leta 2021. Pred meseci pa so sporočili, da se proizvodnja ne bo ustavila do leta 2022, saj so se določeni postopki zaradi epidemije koronavirusa zamaknili. Lokacijo bodo v dveh letih prelevili v nekakšen globalni operativni center Novartisa, ki bo skrbel za logistiko, nabavo, kontrolo kakovosti, tehnologijo, inženiring in drugo.

Ob tem je na Koroškem prisotna skrb za delovna mesta, saj prevaljski obrat nudi delo okoli 300 ljudem. Po naših neuradnih informacijah pa na Leku že potekajo razgovori z zaposlenimi. Vodstvo med drugim zanima, koliko zaposlenih bi bilo pripravljenih na delo odhajati v Ljubljano oziroma se v prestolnico preseliti. Sicer pa je poglavitni namen pogovorov ugotoviti kateri kadri so primerni za prekvalifikacijo in nadaljnje delo v logističnem centru. Če ga bodo po zaustavitvi proizvodnje sploh vzpostavili.