Izjemna zimska sezona na avstrijskem Koroškem

Na avstrijskem Koroškem beležijo rekordno zimsko turistično sezono. Poleg odličnih vremenskih pogojev za obratovanje smučišč Avstrijci uvajajo tudi spremembe, ki krepijo turistični razvoj v regiji.

Gorata koroška pokrajina z mnogimi smučarskimi centri se počasi spreminja v vodilno in vedno bolj prepoznano destinacijo med ljubitelji zimskih aktivnosti iz celotne Evrope. Januarja so zabeležili kar 820 tisoč turističnih nočitev, kar je v primerjavi za lanskim januarjem osem odstotno povečanje. Najbolj priljubljeni regiji sta bili Bad Kleinkirchheim in Nassfeld. V slednji so priča najuspešnejši sezoni v zgodovini zimskega turizma, rast nočitev je skoraj 17-odstotna.

Znižanje DDV, nove letalske povezave

V letošnjem letu zima prizanaša turističnim ponudnikom aktivnosti na snegu. Veliko snega in nizke temperature so recept za odlično smučarsko sezono, ki bo, glede na količino snega na visokogorskih smučiščih, segala globoko v pomlad. A naši severni sosedje se zavedajo pomena in doprinosa turizma v razvoj regije, zato so poprijeli tudi za druge vzvode in iščejo načine, kako še dodatno okrepiti že tako cvetočo in mamljivo ponudbo regije.

Rast turističnih nočitev se beleži tudi zaradi vzpostavitve novih letalskih povezav med obnovljenim letališčem v Celovcu in večjimi evropskimi mesti. S čarterskimi leti ciljajo predvsem na države, kjer so alpsko smučanje in drugi zimski športi še posebej priljubljeni. Na celovško letališče lahko po novem priletijo turisti iz Londona, Rotterdama, Moskve, Vilne in še nekaj drugih evropskih mest.

Z novembrom pa namerava avstrijska vlada zmanjšati DDV na prenočitve za 3 odstotke in sicer iz 13 na 10 odstotkov. Sprememba bi podjetja, ki se ukvarjajo s turizmom, razbremenila za skupno 120 milijonov evrov. Avstrijska Koroška tako postaja zimski raj za Angleže, Ruse, Skandinavce, Nemce, … skratka vse, ki zimske mesece radi preživljajo na snežnih strminah.

NK