‘Iskrena hvala vsem, ki so nam pomagali in še pomagajo’

Dr. Matic Tasič vse od leta 1998 vodi Občino Prevalje. Občani in občanke mu zaupajo, na lanskih volitvah so ga znova izvolili za župana. V preteklosti je bil poznan kot prvi mož nogometnega kluba Korotan, predsednik uprave Slovenskih železarn, opravljal je tudi funkcijo generalnega direktorja Slovenskih železnic. Še prej pa je bil profesor fizike na Gimnaziji Ravne. Glavna tema pogovora so bile predvsem trenutne razmere v Občini Prevalje po nedavnih katastrofalnih poplavah.
E-Koroška: Avgustovske poplave so Občino Prevalje hudo prizadele. Ali lahko sedaj že ocenite škodo?
Tasič:  Ocenjena škoda v občini Prevalje je po oceni občinske  komisije 171 mio € brez vodotokov, na vodotokih pa še dodatno okoli 50 mio €.
E-Koroška: Takoj ko je bilo možno se je začela obnova poškodovane infrastrukture. Kako je potekala do sedaj?
Tasič: Ker nam je Meža odnesla vodovod, smo se takoj odločili za gradnjo novega vodovoda, v dolžini cca 7 km iz Mežice proti Prevaljam, dobili smo dovoljenje, da ga gradimo v glavnem po cesti, sedaj smo pri 3 km položenih cevi. Zastavili smo si 90 dni za izgradnjo, glede na izjemno učinkovito delo gradbenikov, tega roka ne bomo presegli.
E-Koroška:  Kako dolgo bo po vašem potekala sanacija vseh poškodovanih objektov in infrastrukture?
Tasič: Sanacija bo trajala kar nekaj let. Glede na to, da koncesionarjev pri nas na reki Meži ni, bomo vsa dela na Meži morali opraviti sami.
E-Koroška: Nekateri so se pri obnovi zelo izkazali. Bi koga posebej omenili?
Tasič: Pri intervenciji in pri sanaciji so se izjemno izkazali, kot vedno, gasilci, posamezniki iz CZ občine, posamezna gradbena podjetja, vsi naši kmetje s svojo mehanizacijo, ogromno prostovoljcev. Skoraj vsak je želel pomagati, tudi še zdaj v času obnove, imamo pa premalo težke mehanizacije za urejanje brežin reke Meže in vodotokov. Žal so nam birokrati v Ljubljani ukinili pomoč tujih vojsk (izjemnih vojakov BiH) in jih niso nadomestili z drugimi ekipami. Naša vojska pa odlično pomaga pri gradnji vodovoda.
E-Koroška: Pomoč je prišla tudi iz tujine. Kdo vse vam je pomagal?
Tasič: Kot sem že omenil, so nam pomagali vojaki vojske BiH, Francozi, Makedonci, pa tudi firme iz sosednje Avstrije Sadjak, Kokarning, ki so še sedaj na terenu.
E-Koroška: Kakšno je vaše osebno mnenje o vseh teh ljudeh, organizacijah, društvih, ki so vam prišli pomagati tako od blizu kot od daleč?
Tasič: Čudoviti ljudje, iskrena hvala vsem, ki so nam pomagali in še pomagajo.
E-Koroška: Eden od velikih problemov je gotovo poškodba vodovoda, pomanjkanje pitne vode. Kako napredujejo dela na tej lokaciji?
Tasič: Če bo malo sreče in če bo dobava cevi pravočasna, bomo naredili vse, da bo vodovod prej končan kot pa v 90. dneh.
E-Koroška: Nekateri prebivalci so utrpeli veliko škodo. Kako jim Občina Prevalje trenutno pomaga?
Tasič: Trenutno smo pomagali z odstranjevanjem posledic poplav, z iskanjem nadomestnih parcel in stanovanj ter poskušali nuditi tudi različne vrste pomoči.
E-Koroška: Nekdo je za nakup opreme za gasilce doniral neverjetnih 122.000 evrov, tega verjetno niste pričakovali?
Tasič: Nismo pričakovali, zato so nam ob tem tekle solze sreče, upajmo, da nam še bodo kdaj. Tisočkrat hvala.
E-Koroška:  Obiskali so vas tudi nekateri politiki, tudi predstavniki vlade. Od ministra Brežana ste zahtevali brežino, zaščiteno s kamnom v betonu in to takoj. Mislite, da vas bodo na vladi uslišali? 
Tasič: Od vlade pričakujemo, da nam bodo čimprej pokrili vse interventne stroške, teh je preko 14 mio €, saj moramo naročila čimprej poplačati, računi že zapadajo, mi pa smo v preteklosti vse plačevali v zakonitem roku. Od brežin s kamnom v betonu pa ne odstopamo in tudi ne od pravih višin teh brežin, tudi za ceno totalnega konflikta z vodarji, sicer jih pa pri nas na Meži tako ni, časa pa ni veliko.
E-Koroška: Pred kratkim ste sodelovali na tekmi legend ob 90 obletnici NK Korotan, katerega predsednik ste bili v rezultatsko najuspešnejših časih njegove zgodovine. Kako ste se počutili na tem dogodku?
Tasič: Izjemno čustveno je bilo in čudovito, bili so takrat tudi lepi časi, škoda, da se jih ne da ponoviti.
E-Koroška: Kako ocenjujete tisto obdobje, ko je Korotan premagoval zamudil najboljše ekipe v državi?
Tasič: Če pozabimo na to, kako se je zgodba končala, so bila čudovita leta, polna pravega športnega vzdušja, tistega pristnega, ki vse bolj izginja iz športa.
E-Koroška: Mnogi se vas spomnimo tudi kot profesorja fizike na ravenski Gimnaziji. Kakšne spomine imate na tiste čase? Vas še kdaj zamika, da bi se vrnili v učilnico?
Tasič: Tudi tisti časi so bili enkratni, neponovljivi in z velikim veseljem bi ponovil še kakšno uro v učilnici, se pa z nekaterimi mojimi bivšimi dijaki, ki so danes tako ali drugače vpeti v slovensko okolje tudi kdaj pa kdaj srečam in spomini so enkratni.