Institut Jožefa Stefana: Epidemija zopet narašča

Epidemija narašča. Nakazuje se, da se je že začel pravi četrti val in da število potrjeno okuženih ne narašča samo zaradi maturantov, ki so se okužili v tujini. Različica delta bo postala dominantna predvidoma v drugi polovici julija.

 

Ocenjeno efektivno reprodukcijsko število, ki razkriva, na koliko ljudi prenese okužbo en okuženi (v to število pa so vključeni tudi primeri, uvoženi iz tujine), znaša približno 1,3. Ocenjeno lokalno reprodukcijsko število, ki prikazuje, koliko oseb v povprečju okuži posamezni okuženi v Sloveniji, pa znaša približno 1,1.

V prvem valu se je po besedah inštituta okužil približno vsak stoti prebivalec (ocena: 12 x toliko kot potrjenih primerov v prvem valu). Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec. V drugem in tretjem valu se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva (ocena: 4 x  oz. 3 x toliko kot potrjenih primerov v drugem oz. tretjem valu). Trenutno je delež kužnih približno 0,03 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 3000. prebivalec.

Zaželena precepljenost starejših je nad 90 odstotkov


Delež različice delta narašča zaradi približno 60 odstotkov večje kužnosti od trenutno dominantne različice alfa. “Če se ne bomo do sredine avgusta dovolj precepili, se bo najkasneje takrat začel četrti val epidemije, če se ni že zdaj. Bolj ko se bomo precepili, zaželena precepljenost starejših je nad 90 odstotkov, lažje in z manj ukrepi ga bomo obvladali.” To so v nedavni projekciji širjenja okužbe covid-19 v Sloveniji zapisali na Institutu Jožef Stefan v Ljubljani.

Na inštitutu poudarjajo, da bomo epidemijo ustavili in obvladovali ljudje s samozaščitnim obnašanjem vseh in vsakega posebej. Modelske projekcije namreč ne morejo ustaviti epidemije, lahko pa nam pomagajo razumeti, kako naša ravnanja vplivajo na širjenje virusa.