Igranje za reprezentanco je največ, kar lahko športnik doseže v karieri

S slovenskim nogometnim reprezentantom, Radeljčanom Žanom Karničnikom, smo se pogovarjali o začetkih njegove kariere, obdobjih pri Muri in Mariboru, slovenski reprezentanci in njegovem sedanjem klubu Ludogorcu iz Razgrada.

 

E-Koroška: Nogomet ste začeli igrati v Radljah ob Dravi, kmalu ste se preselili v Dravograd.Kako se spomnite teh vaših začetkov? 

Karničnik: Kot 6-letni otrok sem se pridružil Nogometni šoli, Radlje, ti začetki so mi kar ostali v spominu. V vseh mlajših selekcijah smo bili zelo uspešna generacija. Postali smo pravi prijatelji, srečujemo se še danes. V Dravograd sem prestopil v selekcijo U14 ter tam igral vse do konca mladinskih selekcij, nakar sem se vrnil v člansko ekipo Radelj.  

E-Koroška: Potem ste prestopili v Maribor, kjer ste igrali za drugo ekipo Maribora, ki je takrat igrala v tretji ligi. Za prvo ekipo ste nastopili le na eni tekmi. Ste igrali tudi za ekipo Maribora U19?  

Karničnik: V Mariboru za ekipo U19 nisem igral. Iz članske ekipe Radelj sem odšel v B ekipo Maribora. Kasneje sem debitiral v članski ekipi, vendar se debi ni iztekel po načrtih, saj smo izgubili tekmo v Kidričevem. Vsekakor pa sem hvaležen za vse, kar mi je bilo takrat ponujeno s strani Maribora. 

E-Koroška: Ko ste igrali za Maribor B, so v tretji ligi igrale tri koroške ekipe, Dravograd, Korotan in Fužinar. So vam te tekme proti njim ostale v spominu? 

Karničnik: Ja, tudi te tekme so mi ostale v spominu. Šlo je seveda za derbije proti koroškim ekipam, kjer si vložil vso energijo, da zmagaš tekmo ter tako dokažeš, da si boljši, najboljši na Koroškem. 

E-Koroška: V Mariboru stroka na žalost ni prepoznala vaše nesporne nogometne vrednosti. Se strinjate, da je bil vaš odhod v Muro leta 2017 ena največjih napak mariborske stroke v zadnjih letih? 

Karničnik: Vemo, da je Maribor takrat preživljal čisto drugačne čase kot danes. Veliko težje se je bilo prebiti v člansko ekipo ter tam zaigrati in se tudi obdržati. Imel sem priložnost, ki jo mogoče nisem najbolje izkoristil. Bi pa za sebe povedal, da sem tip človeka, ki potrebuje nekoliko več časa, da se na vse prilagodi in vse spozna, takrat pa tega časa v Mariboru ni bilo. 

E-Koroška: Pri Muri vam na začetku ni bilo lahko. Prvi dve leti ste se nekako še iskali, uveljavljali v prvi postavi? 

Karničnik: Kot sem že prej povedal, sem potreboval čas. Vse je bilo nekaj novega za mene. Tu se moram zahvaliti trenerjem, ki so me razvijali, iskali rešitve, kako me izboljšati, da lahko danes igram na tem nivoju. 

E-Koroška: Potem vam je steklo in postali ste nepogrešljiv član prve enajsterice. Lani ste bili proglašeni za najboljšega igralca slovenske lige. Kaj vam ta naziv pomeni? 

Karničnik: Zadnji dve leti pri Muri sta bili res sanjski. Igral sem na skoraj vseh tekmah. Imel sem podporo vseh, trenerja, navijačev, celega Prekmurja. To, da sem bil izbran za najboljšega izbralca slovenske lige, mi pomeni veliko in mi bo vedno ostalo v spominu. 

E-Koroška: Za Muro ste igrali v najboljšem obdobju kluba. Leta 2020 ste osvojili pokal Slovenije. Kako gledaš na ta prvi velik uspeh? 

Karničnik: To je nekaj, kar ti nobeden ne more odvzeti. Zapisali smo se v zgodovino Mure. Bilo je še toliko slajše, ker smo v finalu premagali Nafto. Vsi vemo kaj je ta naslov pomenil Prekmurcem. 

E-Koroška: Naslednje leto ste postali še državni prvaki. Kaj je odločilo pri tem naslovu? 

Karničnik: Nekako smo stopnjevali vse naše dosežke, bili smo odlična ekipa in dobri prijatelji. Vzdušje v ekipi je bilo odlično. Morda nas je kdo sedem-osem krogov pred koncem prvenstva odpisal v boju za naslov, tudi sami smo takrat igrali brez pritiska. Ko pa se nam je ponudila priložnost, pa smo enostavno vedeli, da je to zgodovinska priložnost, katere ne bomo spustili iz rok. 

E-koroška: V zadnjem krogu ste proti Mariboru v Ljudskem vrtu za osvojitev naslova državnega prvaka potrebovali zmago. Po prejetem zadetku ste spreobrnili tekmo in na koncu zasluženo zmagali. Kje ste proslavili ta naslov? 

Karničnik: Tako je, potrebovali smo zmago. Polčas se je končal z 1:1, gol smo prejeli tik pred odhodom na polčas. V drugi polčas smo vstopili odločno, da osvojimo naslov. Maribor se je presenetljivo samo branil, da bi ohranil neodločen rezultat, mi pa smo bili enostavno odločeni, da vzamemo ta pokal za naslov prvaka domov. Kaj je na koncu lepšega, kot premagati Maribor na njihovem igrišču in pokal prinesti v Prekmurje? Mislim, da si je vsak Prekmurec želel tak scenarij. Naslov smo proslavili v Fazaneriji pred polnim stadionom. 

E-Koroška: Lansko jesen ste postavili piko na i tega uspešnega obdobja. V Konferenčni ligi ste premagali slavni Tottenham. Kako ste videli to tekmo? 

Karničnik: Mislim, da je to največja zmaga v moji karieri. Prvi polčas se je odvijal po naših željah, igrali smo zelo dobro in na polčas odšli z golom prednosti. Kasneje je bilo težko, trpeli smo skozi celoten drugi polčas, vendar se nam je trud poplačal v zadnji sekundi tekme, ko smo z zadetkom Maroše premagali Tottenham. 

E-Koroška: Tottenham je ekipa številnih zvezdnikov, odstopa pa napadalec Harry Kane. Kakšen igralec je Kane? 

Karničnik: Pri njem ni pametno izgubljati besed, saj vsi vemo, da gre za enega najboljših napadalcev na svetu. Če mu pustiš le malo prostora, bo to izkoristil in zabil gol. 

E-Koroška: Vaše dobre igre je opazil tudi selektor reprezentance Matjaž Kek. Do sedaj ste igrali na štirih tekmah in popolnoma opravičili poziv. Kaj pomeni za vas igranje za državno reprezentanco? 

Karničnik: Igranje za reprezentanco je največ, kar lahko športnik doseže v svoji karieri. Izjemno vesel sem bil poziva selektorja Keka ter tudi priložnosti, ki mi jih je ponudil na vseh tekmah. 

E-Koroška: Debitirali ste proti Malti, ste imeli kaj treme? 

Karničnik: Vsekakor je bilo prisotne malo nervoze. Vendar ko se tekma začne, pozabiš na to in razmišljaš le o tekmi ter o tem, kako pomagati ekipi. 

E-Koroška: Na začetku letošnjega leta ste prestopili v bolgarski Ludogorec, kjer je trener Ante Šimundža. Zakaj ste se med več ponudbami odločili prav za to? 

Karničnik: Eden od razlogov je bil, da je Ante Šimundža trener tega kluba. On me najbolje pozna in zna iz mene potegniti tisto najboljše. Vemo pa tudi, da gre za velik klub, ki je bil desetkrat bolgarski prvak in vsako leto igra v evropskih tekmovanjih, kar pa je tudi moja želja. 

E-Koroška: Trener Šimundža je tvorec uspehov Mure- Kako bi ga ocenili, kakšno je vajino sodelovanje? 

Karničnik: Gre za odlično osebo in trenerja. Rekel bom, da je najin odnos rasel iz leta v leto, iz mene je potegnil res veliko dobrega. Vsekakor je pomembna oseba v moji karieri. 

E-Koroška: Štart v spomladanski del prvenstva je bil odličen. Kakšni so tvoji vtisi o moštvu? 

Karničnik: Štart je bil res odličen. Odigrali smo tri tekme in smo trikrat zmagali. Moštvo je res odlično, veliko je dobrih posameznikov, tako da je konkurenca v moštvu zelo velika. 

E-Koroška: Kdaj vas bomo lahko spet videli doma na Koroškem? 

Karničnik: Niti sam ne vem, kdaj se bom vrnil domov na Koroško, upam pa, da se bo to zgodilo čimprej. 

Intervju je bil predhodno objavljen na spletu Demokracija Tednik.