Hrvaška z današnjim dnem na rumenem seznamu

Vlada Republike Slovenije se je na včerajšnji seji seznanila z Oceno epidemiološke situacije v državah Evropske unije in schengenskega območja, Balkana ter italijanskih regijah, ki jo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). S seznama epidemiološko varnih držav so črtali Hrvaško, Francijo in Češko.

 

Kljub temu da so Hrvaška, Francija in Češka od danes naprej na rumenem seznamu, lahko pod določenimi pogoji prečkamo meje omenjenih držav brez odredbe 14-dnevne karantene. “Karantena ne bo odrejena za državljane Republike Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije oziroma držav članic schengenskega območja, če predložijo dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem je bival v času bivanja, ali originalni račun za plačilo nastanitve v teh državah, ali uradni seznam posadke v primeru najema plovila. Če tega oseba ne more predložiti ali dokazati, se šteje, kot da prihaja iz države z epidemiološko visokim tveganjem za okužbo z nalezljivo boleznijo COVID-19,” je pojasnjeno na spletni strani Vlade RS.

Vročitev odločbe o karanteni na meji in točke za vstop

Če ne izpolnjujete zgoraj naštetih pogojev, vam bodo varnostni organi na mejnem prehodu odredili karanteno. Policija ob vstopu v Slovenijo odvzame osebne podatke, kot so ime in priimek, rojstni datum, naslov prebivališča oziroma kraja bivanja za prestajanje karantene v Sloveniji. Podatke policija posreduje predstavniku Ministrstva za zdravje, ta pa poskrbi za vročitev odločbe o karanteni.

“Osebe, ki izpolnjujejo pogoje za izdajo odločb o karanteni, lahko vstopajo le na določenih mejnih prehodih oziroma kontrolnih točkah. Na meji s Hrvaško so to Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane, na meji z Madžarsko je kontrolna točka Pince, mejni prehod pa je Mejni prehod za mednarodni zračni promet Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana (Brnik). Na teh mejnih prehodih in kontrolnih točkah Ministrstvo za zdravje zagotovi ustrezno število ljudi za izdajo in vročanje odločb. Če v Slovenijo vstopa večja organizirana skupina ljudi, lahko minister za notranje zadeve določi dodatne mejne prehode ali kontrolne točke za vstop,” še pojasnjujejo na vladni spletni strani.

NK