Glavni cilj sezone je uvrstitev v 3. SNL, torej biti prvak.

Nogometaši Korotana se pripravljajo na spomladanski del sezone. Po jesenskem delu prvenstva se nahajajo na prvem mestu, ki ga želijo spomladi obdržati in se znova uvrstiti v tretjo ligo. V prvem spomladanskem krogu čez dva tedna se bo Korotan doma pomeril z Radljami.

S trenerjem Korotana Tinom Kuzmo smo se pogovarjali, kako potekajo priprave in kaj pričakuje od spomladanskega dela. Povedal pa je še marsikaj zanimivega. Vabljeni k branju!

 

 

E-Koroška: Priprave za spomladanski del sezone so v polnem teku, kako potekajo?

Kuzma: Priprave potekajo po začrtanem planu. Trenutno smo v petem tednu priprav.
Posvečamo se pripravi na spomladanski del sezone. Čaka nas zahtevna pot do
uresničitve zastavljenega cilja, uvrstite v 3. SNL. Pogoji za delo so odlični. Umetna
trava na Prevaljah nam v zimskem času nudi več kot dovolj. Smo v pričakovanju
začetka spomladenskega dela, ko na Prevalje prihaja NK Radlje.

E-Koroška: Odigrali ste že nekaj prijateljskih tekem, kako jih ocenjujete?

Kuzma: Odigrali smo že pet pripravljalnih tekem proti različnim nasprotnikom.
Pripravljalne tekme nam služijo kot sredstvo za kondicijsko in taktično pripravo,
predvsem pa za uigravanje novih posameznikom s preostankom moštva. Pomerili
smo se s Kuhnsdorfom, Dravogradom, Wolfsbergom, Glaneggom, s Peco in včeraj s Pliberkom. Čeprav rezultat na pripravljalnih tekmah ni v prvem planu, naj omenim, da smo bili tudi rezultastko uspešni ter v večini tekem premagali nasprotnike, proti Wolfsbergu smo remizirali, le s Pliberkom zgubili. To se mi zdi pomembno predvsem iz vidika razvoja tekmovalne miselnosti in ekipnega duha.

E-Koroška:  Prestopni rok je končan, kateri igralci so prišli in kateri odšli?

Kuzma: Za nekaj časa se je od nas poslovil Tim Juraja, ki si je vzel očetovski dopust. Kenan Mustedanagić se seli v Avstrijo k ATSV Wolfsberg. Pridružili so se Gašper Gmajnar, Jure Turkuš, Tevž Vertačnik in Marko Gregelj, vsi iz Akumulatorja in so v preteklosti že bili naši člani. Konkurenco v napadu je zaostril Andraž Bijol, ki se nam je pridružil iz NK Radlje. V klub se je po nekaj letih v Avstriji vrnil vsem dobro znani Ožbej Janet ‘Šilton’. Nujno je bilo, da v klub pripeljemo slednje nogometaše, da lahko treningi vseskozi potekajo z zadostnim številom igralcev, da zaostrimo konkurenco in osvežimo vzdušje znotraj ekipe. Vsi novi člani so se dobro vključili v ekipo. Poškodbe in delo na več izmen, kar hitro priprelje do številčnega manjka na treningih in tekmah, tako, da so okrepitve več kot dobrodošle.

E-Koroška:  Jesenski del sezone ste končali na prvem mestu. Gotovo ga hočete spomladi obdržati in se znova uvrstiti v tretjo ligo, to je verjetno glavni cilj sezone?

Kuzma: Glavni cilj sezone je uvrstitev v 3. SNL, torej biti prvak. Za jesenski del tekmovanja lahko rečemo, da je bil uspešen, čeprav smo si privoščili tudi kakšen spodrsljaj.
Delamo na tem, da bo v spomladanskem delu, čim manj spodrsljajev in da bomo učinkoviti tako v gosteh kot tudi doma. Zavedamo se, da nas čaka veliko dela, vzponov in upam čim manj padcev, vendar se izziva lotevamo s pozitivno energijo.

E-Koroška:  Največji konkurentje bodo Starše, Pesnica, Marjeta in Peca, ki so na lestvici za vami. Kje vidite prednosti Korotana pred temi ekipami?

Kuzma: Prednosti Korotana vidim v dobri povezanosti igralcev znotraj ekipe, v individualni
kvaliteti in delavnosti celotnega moštva. Starše, Peca in Pesnica imajo zelo kvalitetne posameznike in so dobro vodeni. O končnem zmagovalcu prvenstva bo odločala konstantnost. Ekipa, ki bo najmanj nihala v svojih igrah bo na koncu prvak. Verjamem, da nas čaka zanimiv spomladanski del.

E-Koroška: Doma igrate na umetni travi, zunaj na naravni. Vidite pri tem prednost ali slabost za vašo ekipo?

Kuzma: Čisto enostavno. To je prednost, ko igramo doma in slabost, ko igramo v gosteh.
V zimskem času pa je to prednost, saj smo lahko vseskozi na svojem domačem igrišču in nam ni treba gostovati na drugih igriščih z umetno travo. Težave nastanejo predvsem pri kroženju žoge in organizaciji napada na naravni travi. V gosteh nam žoge ne potuje tako hitro. Nismo vajeni sprejemati in podajati žogo na naravni travi. Kvaliteta ekipe je, da se prilagodi na pogoje in odigra tako, da je čim bolj učinkovita.

E-Koroška: Se lahko ‘zlati časi’ Korotana spet vrnejo?

Kuzma: Zlate čase si lahko razlagamo na različne načine. Za mene so zlati časi, če za
moštvo igrajo v večini koroški fantje, če lahko damo priložnost doma vzgojenim nogometašem in če ima nogometna šola več kot 100 otrok. Verjamem pa da bomo
to nadgradili tudi z rezultatskim uspehom. Zavedati pa se moramo, kje so meje in da
v želji po uspehu ne bomo preveč požrešni in ne bomo odstopali od zdajšnje miselnosti. Delovnost, želja po uspehu in ponižnost nas lahko pripeljejo marsikam. Sam se rad spominjam prvoligaških časov, saj sem v tistem času bil fant, ki je z velikimi očmi spremljal nogometaše, ki so se pojavljali na Prevaljah. To je bil velik privilegij in upam, da bodo česa podobnega deležni tudi naši mladi nadobudneži.

E-Koroška: Kako ocenjujete trenutno stanje koroškega nogometa? Sodelovanje oziroma kooperacije med klubi da ali ne?

Kuzma: Lepo je, da se v vsakem kraju na Koroškem igra nogomet. Za večji uspeh v
starostnih skupinah U15, kadetov in mladincev pa je potrebna selekcija nogometašev, ki velikokrat pripelje do slabe volje. Z združevanjem mlajših ekip smo že večkrat poskušali, najbolje so se odnesle posoje, ko je posameznik, ki ni dobil toliko priložnosti na višjem nivoju, šel nabirati izkušnje v nižje rangiran klub. Korotan je klub z najbolj bogato tradicijo na Koroškem, v tem letu bomo praznovali 90. let. Vsi klubi na Koroškem imamo svojo tradicijo in od tega ne odstopamo. Prav je tako, konkurenca nas dela boljše. Prav pa je, da se pogovarjamo in imamo normalen odnos. Na igrišču pa mora priti do rivalstva in tekmovalnega naboja.

E-Koroška: Večno vprašanje je, domači igralci ali igralci od drugod?
Kuzma: Domači igralci.

E-Koroška: Ste tudi vodja Nogometne šole Korotan. Kakšno je trenutno stanje v
NŠ Korotan?

Kuzma: Vodja NŠ Korotan nisem že več kot eno leto. Stanje v nogometni šoli je stabilno. V
nogometni šoli imamo več kot 100 mladih nogometašev v sedmih starostnih kategorijah. Kot trenerja članskega moštva, me veseli, da lahko v moštvo vključujem perspektivne mladince. Poleg učenja za življenje in pridobivanje nogometnega mznanja je glavni cilj nogometne šole vzgoja domačih nogometašev za člansko moštvo.