Glasba in življenje Tonija Apohala, 2.del

V ustvarjalnih letih po presaditvi srca je Toni Apohal nastopal na številnih koncertih in kulturnih prireditvah v Sloveniji in tujini. Komponiral je avtorsko glasbo ob XX. obletnici Prevaljske železarne in plavžarstva na Koroškem. V letu 2001 je predstavljal Ravensko in Koroško kulturno umetnost z gostovanjem na turneji po Češki Republiki, kjer je skupaj s Folklorno skupino Luka Kramolc iz Šentanela predstavljal Ravensko, Koroško in Slovensko kulturo, narečje in glasbeno umetnost.

 

Nastop na tem mednarodnem festivalu, ki gotovo sodi med največje v tem delu Evrope (2004 udeleženci in 345 spremljevalci iz šestih držav), je bil za kantavtorja Tonija Apohala velik dogodek in velika promocija za Ravne, Koroško ter Slovenijo nasploh. Na Češkem je Toni Apohal skozi njegove pesmi predstavil Koroško in ljudi, ki tu živijo. Na festivalu so med na enem od sedmih prizorišč nastopali tudi člani folklorne skupine Luke Kramolca in kantavtor Toni Apohal.

Toni Apohal je mesto Ravne in Koroško predstavljal tudi na slavnostni prireditvi ob
obletnici Rdečega križa v Punatu (Hrvaška) leta, skupaj s priznanimi gledališkimi in
kulturnimi ustvarjalci iz vse Slovenije.

V letu 2001 je Toni Apohal sodeloval v gledališki predstavi »Štirje letni časi« avtorja Vinka Moderndorferja v izvedbi gledališke skupine Prevalje. Besedilo za prenovljeno predstavo je napisal Mitja Šipek, songe je uglasbil Tomaž Apohal, odpel pa jih je Toni Apohal. Skupina se je s 26 predstavami in na številnih proslavah predstavila Koroški in tudi drugod po Sloveniji. Za zvestobo gledališču in kulturi je Sklad kulturnih dejavnosti, izpostava Ravne na Koroškem, Toniju in drugim ustvarjalcem podelil bronaste, srebrne in zlate Linhartove ter Prežihove značke.

Intervjuje, prispevke in članke o Tonijevi ustvarjalnosti in življenjski poti so ustvarili mnogi
priznani avtorji, novinarji in uredniki kot so Jane Veber, Dragan Bulič, Špela Šipek, Zlatka Strgar, Matjaž Pikalo, Jasmina Detela, Alenka Kesar, Dušan Stojanovič in drugi, ki so svoja dela objavljali v revijah in časopisih Večer, Dnevnik, 7D, Kaj, Prepih, Koroški Tednik, Nedeljski Dnevnik, Delo, Sobotna priloga, Reviji Jana idr.

Z videospotom za pesem »V deželi Kralja Matjaža« (režija: Jure Bricman) je Toni Apohal lepote Raven in Koroške ponesel po vsej Sloveniji in postal en izmed bolj predvajanih
videospotov ob prenosih športnih dogodkov in v televizijskih oddajah Videospotnice,
Videospoti, 24 Ur, Vizita na RTV Slovenija, POP TV in Kanalu A v letu 2001.

Toni Apohal je umrl 7. marca 2002 zaradi nenadne odpovedi srca pri starosti 44 let in na vrhuncu svoje ustvarjalne kariere, šest let in pol po transplantaciji srca. Z glasbo je imel še velike načrte: zavedal se je , da ga zdravje omejuje, vesel pa je bil vsakega povabila na kulturno prireditev, kjer je lahko svojo glasbo ponudil tudi drugim.

O njegovem življenju in tragični smrti so poročali večji slovenski mediji (Večer, Dnevnik, Delo, Radio Slovenija, POP TV, Koroški Radio in številni drugi), na njegovi zadnji poti na pokopališču Barbara nad Prevaljami pa ga je pospremilo več tisoč ljudi, prijateljev, oboževalcev in poslušalcev.

V letu 2020 je bil Toni Apohal uvrščen v leksikon »Obrazi slovenskih pokrajin« znanih
osebnosti, glasbenikov, pesnikov, umetnikov, Slovenk in Slovencev, ki so s svojim delom
pomembno zaznamovali razvoj Slovenije v zgodovini in sedanjosti.

Poleg mednarodnih nastopov je Toni Apohal več kot 30 let bogatil kulturni program v širši
Koroški regiji z nastopi ob kulturnih praznikih, dobrodelnih prireditvah in koncertih
(Prežihova obletnica, Bralna značka, Ravenski dnevi, Jesenska srečanja, Turistični teden v
Črni) in veliko sodeloval na kulturnem področju z: Občino Ravne na Koroškem, KUD Prežihov Voranc Ravne, Četrtno skupnostjo Trg Ravne na Koroškem, Vaško skupnostjo Strojnska Reka, Krajevno skupnostjo Šentanel, Koroško osrednjo Knjižnico Ravne na Koroškem Društvom invalidov Mežiške doline, Zvezo prijateljev mladine, Moškim pevskim zborom Vres iz Prevalj (katerega član je bil tudi sam), Gledališko skupino Prevalje, Društvom EURO Transplant, društvom Karitas občine Mežica, ALP Peca, Koroškim pokrajinskim muzejem, Koroški muzej Ravne na Koroškem, Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, Območnim združenjem Rdečega križa Mežiške doline idr.

V svoji kratki, a izjemno bogati glasbeni karieri je Toni Apohal delil oder in sodeloval s številnimi priznanimi kulturniki, glasbeniki, gledališčniki iz Slovenije in tujine: Oto Pestner, Jože Privšek, Lado Leskovar, Vlado Kreslin, Adi Smolar, Milan Kamnik, Marijana Deržaj, Tomo Jurak, Kemal Monteno, Oliver Dragojević, Tomaž Apohal, Gojmir Lešnjak – Gojc, Bojan Jurjevčič – Jurki, Bojan Cvetrežnik, Andrej Pompe, Gorazd Čepin, Marjana Mlinar, Riko Plevnik, Božo A. Kolerič, skupina Mladost, skupina Albatros, Vera Trafella, Milena Gagič, Jerca Mrzel, Mitja Šipek, Albin Krajnc, Slovenski oktet, Miha Dovžan, Vokalni kvintet Ajda, Šentanevski pavri, Folklorna skupina Luka Kramolc iz Šentanela, moškim pevskim zborom MoPZ Vres, gledališko skupino Prevalje-Mežica.

Se nadaljuje